Днес ще се изиграе финалния двубой на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара, като в битката за титлата един срещу друг ще застанат Роджър Федерер и Анди Мъри.

Двамата достигнаха до тази фаза от надпреварата по коренно различни пътища, като Маестрото от Базел мина последователно през Джон Иснър, Андреас Сепи, Робин Сьодерлинг и Новак Джокович, докато единственият по-сериозен тест за британеца бе сблъсъкът му на четвъртфиналите с Жо-Вилфред Цонга.

Днешният двубой ще бъде трети финал за сезона между двамата, като съперничеството им започна още през януари в Мелбърн, когато швейцарецът попари надеждите на цяла Британия за така жадуван успех в надпреварите от Шлема.

След това Мъри взе частичен реванш защитавайки титлата си от Торонто, а сега има шанса да натрупа евентуално психологическо предимство точно в навечерието на заключителния супер турнир между осемте най-добри, който ще се проведе в Лондон.

Иначе общият баланс между двамата е 7:5 победи в полза на младия шотландец, като интересен факт е, че всичките 12 официални двубоя между двамата до момента са на твърда настилка.

Двубоят между Федерер и Мъри ще започне не по-рано от 11.30 ч. българско време.

Рекордьори в турнирите от серията:


  име брой титли
1. Рафаел Надал 18
2. Роджър Федерер 17
2. Андре Агаси 17
4. Пийт Сампрас 11
5. Томас Мустер 8
6. Майкъл Ченг 7
7. Новак Джокович 5
7. Анди Мъри 5
7. Анди Родик 5