Поставеният под номер 3 в основната схема Роджър Федерер се класира за финала на престижния тенис турнир от сериите “Мастърс 1000” в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара.

В полуфинален сблъсък, завършил преди броени минути, швейцарецът надигра с 2:0 сета Новак Джокович, в отделните части 7/5, 6/4 и утре в директния сблъсък за трофея ще се изправи срещу Анди Мъри.

Двубоят на централния корт в модерния “Ки Жонг Тенис Сентър” предложи спектакъл от висока класа, като заслугата за това бе и на двамата тенисисти. “Престрелката” от основната линия започна още от първата минути, като определено сърбинът стоеше малко по добре на полето.

Той дори стигна до 4 възможности за пробив в маратонския четвърти гейм, продължил близо 12 минути, но Федерер удържа подаването си, а по-късно, в 11-ия гейм, нанесе своя удар стигайки до пробив, след който успешно сервира за първия сет.

Два ранни пробива в началото на втората част на практика предрешиха крайния изход на двубоя и въпреки че Джокович върна един от брейковете за повече нямаше сили и след час и 43 минути борба бе принуден да признае превъзходството на именития си съперник.

Така освен че си върна донякъде за загубата на Флашинг Медоус преди около месец, Роджър Федерер ще измести от второто място в световната ранглиста Новак Джокович, а утре ще има шанса да изравни постижението на рекордьора по титли от веригата Рафаел Надал.

Статистика от мача:

Федерер   Джокович
    63 1-ви сервис %      64
     7 Асове       4
     3 Двойни грешки       4
    30 Уинъри      22
    24 Непредизвикани грешки      30
    3/4 Възможности за пробив     1/5