Роджър Федерер се класира за полуфиналите на престижния тенис турнир от сериите “Мастърс 1000” в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара, след разгромна победа над световния номер 5 Робин Сьодерлинг с 6/1, 6/1 само за 53 минути игра.

Организаторите на турнира бяха предвидили мачът като последен на централния корт на уникалния “Ки Жонг Тенис Сентър” с надеждата той да се превърне в мега спектакъл, но за съжаление вместо това станахме свидетели на двубой само с един тенисист – Роджър Федерер.

През целия мач Сьодерлинг бе само бледа сянка на това, което сме свикнали да наблюдаваме от него през последните година-две и изобщо не бе в състояние да се противопостави на именития си съперник.

Показателен е фактът, че “Гладиатора от Тибро” не успя да стигне до нито една възможност за пробив, реализира едва 6 печеливши удара и позволи на Федерер да си поиграе с него като с подрастващ тинейджър, който те първа навлиза в дебрите на аристократичната игра.

От своя страна Маестрото от Базел показа завидна концентрация, с оглед на случващото се на корта, не се отпусна до самия край на срещата и направи една тонизираща тренировка преди утрешния полуфинален сблъсък с Новак Джокович.

Статистиката от мача:

Федерер   Сьодерлинг
    62    1-ви сервис %       53
     5         Асове        3
     2      Двойни грешки        3
    15         Уинъри          6
    13 Непредизвикани грешки       21
    5/6 Възможности за пробив       0/0