Утре стартира последният за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Съединените щати, което ще се проведе в “Националния тенис център Били Джийн Кинг” във Флашинг Медоус, Ню Йорк.

Надпреварата е с рекорден награден фонд от 21 016 000 млн. щатски долара, като победителите при мъжете и дамите ще получат за титлите си почти по един милион долара.

От доста дълго време насам не се случвало специалистите да се затрудняват толкова много при посочването на своя фаворит, като при дамите изборът почти граничи с лотарията, след като лидерката в световната ранглиста Серена Уилямс отказа участието си  поради контузия.

Обичайните заподозрени при мъжете са естествено Рафаел Надал и Роджър Федерер, като за радост на приятелите на тениса две седмици преди тегленето на жребия швейцарецът си върна второто място в световната ранглиста и по този начин оглави долната част на схемата, което означава, че може да се срещне с големия си съперник едва във финалния двубой.

След титлата си в Мелбърн Федерер позагуби част от формата си, а след незадоволителните резултати (за неговите стандарти) на Ролан Гарос и Уимбълдън дори реши да смени своя наставник, което изглежда му се отрази добре и само преди няколко дни представителят на “кръстоносците” прибави във витрината си 17-та титла от сериите “Мастърс 1000”, побеждавайки на финала в Синсинати Марди Фиш.

След двете поредни титли в Париж и Лондон и поради факта, че пред него се открива уникалната възможност само на 24 години да сформира т.нар. кариерен Голям шлем, Рафаел Надал е в отлични изходни позиции, въпреки че от началото на сезона на хард той не демонстрира най-добрия си тенис.

Според думите на самия Федерер обаче “Ел Торо” притежава всичко необходимо за да триумфира в Голямата ябълка и по този начин да се присъедини към елитната компания на Род Лейвър, Андре Агаси и разбира се – Роджър Федерер, което допълнително ще мотивира испанеца по пътя му към липсващата титла.

Извън двамата титани в модерния тенис и в отсъствието на миналогодишния шампион Хуан Мартин Дел Потро (извоювал си заслужено реномето на специалист на хард) списъкът с потенциалните претенденти изглежда доста дълъг и криещ много изненади.

Естествено мнозина биха определили Анди Мъри и Новак Джокович като първи сред равни, но ако попитаме домакините те със сигурност биха посочили Анди Родик и защо не Джон Иснър, като кандидати за славата.

Лично на мен много би ме искало своите добри игри от началото на август да продължи и завърналия се след дълго лекувана контузия Давид Налбандиян, който продължава да е един от безспорните таланти в аристократичната игра, който така и не успява докрай да доразвие своя потенциал.

Давиденко, Вердаско, Бердих и Сьодерлинг са “бомби със закъснител”, които никой не може да предвиди кога ще избухнат и на кой от основните фаворити ще вгорчат живота.

Каква е ситуацията при дамите – водачката в схемата Каролин Возняки изглежда по-близо от всякога до първата си титла от Шлема, но дали така мислят Ким Клайстерс, Винъс Уилямс и Мария Шарапова ще разберем съвсем скоро.

За всички нас – любителите на тениса в България, безспорно най-важно е как ще се представи най-добрата ни състезателка Цвети Пиронкова. За първи път в своята кариера пловдивчанката е поставена в основната схема на турнир от подобна категория (32) и в първия кръг ще се изправи срещу 97-та в света Рената Ворацова (Чех).

Евентуално в третия кръг българката ще трябва да се противопостави на по-голямата от сестрите Уилямс – Винъс, но до тогава има доста време, а пък и вече Цвети знае как се противодейства на “черната перла” (бел. четвъртфинала на Уимбълдън).

През следващите две седмици погледите на всички ще са вперени към Ню Йорк и дано американският мегаполис ни донесе същите незабравими емоции, както и мъгливия Лондон в началото на лятото.

Победителите от US Open за последните 10 години:

  мъже жени
година шампион шампион
2009 Х.М. Дел Потро Ким Клайстерс
2008 Роджър Федерер Серена Уилямс
2007 Роджър Федерер Жустин Енен
2006 Роджър Федерер Мария Шарапова
2005 Роджър Федерер Ким Клайстерс
2004 Роджър Федерер Светлана Кузнецова
2003 Анди Родик Жустин Енен
2002 Пийт Сампрас Серена Уилямс
2001 Лейтън Хюит Винъс Уилямс
2000 Марат Сафин Винъс Уилямс

Николай Недялков, Gol.bg