205-та в световната ранглиста Коко Вандевеге (САЩ) поднесе голямата изненада на престижния международен тенис турнир на твърди кортове в Сан Диего (Калифорния) с общ награден фонд 700 000 долара.

В среща от втория кръг на надпреварата 19-годишната представителка на домакините, преминала през ситото на квалификациите, записа впечатляващ обрат срещу една от фаворитките за трофея – финалистката от Уимбълдън и поставена под номер 3 в основната схема – Вера Звонарьова – 2/6, 7/5, 6/4.

Въпреки че не започна двубоя по най-добрия начин, губейки първия сет, Вандевеге демонстрира изключително желание за победа и подкрепяна изцяло от препълнените трибуни тя успя да спечели втората част и да прати мача в решителен трети сет.

Там младата американка получи възможността да сервира за мача в деветия гейм (при 5/3), но се поддаде на напрежението и допусна Звонарьова да се върне в мача, реализирайки втория си брейкбол.

Все пак за огромна радост на домакините тинейджърката стигна до нов пробив в последния възможен момент и за пръв път в своята кариера ще играе на четвъртфинал в турнир от подобен ранг, където ще я очаква двукратната победителка от Шлема – Светлана Кузнецова.

Останалите резултати:

II кръг:
Даниела Хантухова 6 6
Жи Женг 1 2  
Светлана Кузнецова 6 6 7
Сара Ерани 1 7 5
Флавия Пенета 6 7
Мария Кириленко 4 6