В навечерието на втория за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Франция – напрежението, очакванията и въпросителните нарастват, но заедно с това и тръпката, че следващите две седмици ще предложат на приятелите на аристократичната игра емоции, наслада и много драматизъм.

Несъмнено погледите на всички ще са приковани в двамата законодатели на модерния тенис – Роджър Федерер и Рафаел Надал, които през последните 5 години окупираха трона във френската столица, но това не бива да отнема вниманието и от останалите претенденти, които във всеки един момент могат да сюрпризират фаворите.

Многобройните фенове на Маестрото от Базел и Краля на клея изстрадаха доста през последните два сезона, но изявите и на двамата напоследък дават основателни поводи за оптимизъм.

След злополучната 2009-та година – загубата от Сьодерлинг в Париж, отсъствието от Уимбълдън и многото съпътстващи проблеми – здравословни и в личен план, по всичко изглежда, че най-накрая облаците над Рафа Надал се разсейват (може би прогонени от очарователната Шакира) и той отново е на гребена на вълната.

По-задълбочените анализатори веднага ще открият промяна в стила му на игра отпреди две години, но и няма как да е друго яче, след като испанецът иска още дълго време да се наслаждава на играта и да запази извоюваните си позиции.

Какво да кажем пък за Роджър Федерер – човекът, който постигна всичко в любимия ни спорт и чийто постижения едва ли скоро ще бъдат подобрени.

Швейцарецът стигна до заветната титла от Париж, върна си трона на Уимбълдън, стана щастлив татко на близнаци, а като десерт - в началото на настоящия сезон приземи високо хвърчащия Анди Мъри на финала в Мелбърн и прибави към колекцията си рекордна 16 титла от Големия шлем.

Нотки на притеснение се появиха след първите му изяви на червено и по-конкретно -ранното му отпадане в Рим и непретенциозното му представяне в Ещорил, но показаното в Мадрид е ясен знак, че световният номер 1 е в отлична форма и е готов да стигне до последния мач на “Филип Шатрие”.

За съжаление обаче трябва да отбележим, че останалите тенисисти от топ 10 не са в най-цветущото си състояние в навечерието на шампионата и това може да отнеме част от блясъка на шоуто.

Джокович и Мъри влязоха в “дупка”, от която никой не може да каже кога ще излязат, свежата “бяла лястовица” от Аржентина – Хуан Мартин Дел Потро е с дълготрайна контузия, Давиденко е вън от кортовете вече трети месец, а Родик – страда от преумора.

На фона на всичко това, проблясъците на талантливия латвиец Ернест Гулбис и традиционно стабилната игра на червено на останалите испанци (най-вече Вердаско и Ферер) са известна гаранция за интрига, но дали те ще са способни да разбият двуполюсния модел наложен от Федерер и Надал ще разберем съвсем скоро.

Победителите в надпреварата през последните 10 години:

  име нац.
2000 Густаво Куертен Бра
2001 Густаво Куертен Бра
2002 Алберт Коста Исп
2003 Хуан Карлос Фереро Исп
2004 Гастон Гаудио Арж
2005 Рафаел Надал Исп
2006 Рафаел Надал Исп
2007 Рафаел Надал Исп
2008 Рафаел Надал Исп
2009 Роджър Федерер Швейц

Николай Недялков, Gol.bg