След броени дни ще бъде дадено началото на новия сезон в Мото ГП, който без съмнение ще прикове вниманието на милиони любители на високите скорости, които ще станат свидетели на зрелищна битка между 17 състезатели, защитаващи цветовете на 10 отбора.

Фаворитите за титлата са обичайните заподозрени – Кейси Стонър и Хорхе Лоренцо, предвождани естествено от живата легенда в този спорт – настоящия носител на световната купа и шесткратен шампион в кралския клас – Валентино Роси.

Разбира се своите шансове и апетити за първите места не крият и пилотите на “Репсол Хонда” – Дани Педроса и Андреа Довициозо, но основният проблем при тяхното представяне, поне до сега, бе постоянството.

След принудителната здравословна ваканция, която Кейси Стонър взе в средата на миналия сезон, сега той е амбициран повече от всякога да си върне короната и да детронира “Доктора”, а резултатите от предсезонните тестове дават сериозни поводи за оптимизъм в екипа на “Дукати”.

Естествено Роси няма да се даде без бой и според неговите изказвания през последните седмици, е готов за жестока битка, като обръща сериозно внимание и на своя съотборник в “Ямаха” – Хорхе Лоренцо.

Младият испанец записа феноменални резултати през 2009-та година, като почти до края на шампионата имаше реални шансове дори за титлата. От 17 старта Хорхе стъпи 12 пъти на почетната стълбичка, но четирите състезания, в които не успя да прибави точки към своя актив, му предопределиха второто място в крайното класиране.

Освен към фаворитите във всека една от надпреварите под лупа ще се следят изявите и на “новобранците” в кралския клас – Алваро Баутиста (Ризла Сузуки), Хироши Аояма (Интеруитън Хонда ГП) и Ектор Барбера (Аспар), които със сигурност ще допринесат допълнителен колорит към и без това безкрайно интересните предстоящи гонки.

И така стартът е на 11 април, на пистата Лусаил, а кой ще е новият шампион при най-бързите мотоциклетисти ще разберем на 7 ноември със закриването на шампионата на пистата край Валенсия.

Календар на надпреварите през настоящия сезон:

  дата надпревара писта
1. 11.Април ГП на Катар Лусаил
2. 25.Април ГП на Япония Мотеги
3. 02.Май ГП на Испания Херес
4. 23.Май ГП на Франция Льо Ман
5. 06.Юни ГП на Италия Муджело
6. 20.Юни ГП на Великобритания Силвърстоун
7. 26.Юни ГП на Холандия Ассен
8. 04.Юли ГП на Каталуня Каталуня
9. 18.Юли ГП на Германия Захсенринг
10. 25.Юли ГП на САЩ Лагуна Сека
11. 15.Август ГП на Чехия Аутодрум Бърно
12. 29.Август ГП на Индианаполис Индианаполис
13. 05.Септември ГП на Сан Марино Мизано
14. 19.Септември ГП на Арагон Моторленд Арагон
15. 10.Октомври ГП на Малайзия Сепанг
16. 17.Октомври ГП на Австралия Филип Айлънд
17. 31.Октомври ГП на Португалия Ещорил
18. 07.Ноември ГП на Валенсия Валенсия

Участници в шампионата:

  отбор пилоти
1. Ducati Marlboro Team Кейси Стонър
    Ники Хейдън
2. Fiat Yamaha Team Валентино Роси
    Хорхе Лоренцо
3. Interwetten Honda MotoGP Хироши Аояма
4. LCR Honda MotoGP Ранди Де Пюне
5. Monster Yamaha Tech 3 Колин Едуардс
    Бен Спайс
6. Paginas Amarillas Aspar Ектор Барбера
7. Pramac Racing Team Мика Калио
    Алекс Еспаргаро
8. Repsol Honda Team Андреа Довициозо
    Дани Педроса
9. Rizla Suzuki MotoGP Алваро Баутиста
    Лорис Капироси
10. San Carlo Honda Gresini Марко Меландри
    Марко Симончели