Лидерът в световната ранглиста и поставен под номер 1 в основната схема Роджър Федерер се класира за осминафиналите на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями с общ награден фонд 4 500 000 долара.

В мач от третия кръг на надпреварата, който на пръв поглед трябваше да е протоколен за швейцареца, след час и половина игра Федерер стигна до победата със 7/6, 7/6 срещу 60-ия в класацията на АТР – Флоран Сера (Фр).

Двубоят на централния корт в Кей Бискейн започна напълно според очакванията – със сравнително ранен пробив в сметката на Маестрото от Базел, който при 5/3 стигна и до възможността да сервира за първата част.

Вместо да приключи всичко с помощта на началния си удар Федерер допусна необясним срив в играта си и позволи на Сера не само да заличи изоставането си, но и да докара развръзката на сета до тайбрек.

Французинът видимо бе в подем през тези минути и поведе с минибрейк, но това само раздразни “позадрямалия” швейцарец, който след серия от феноменални отигравания взе своето и записа първия сет в своя актив след 7:2.

Началото на втората част се превърна в един минирецитал на Роджър Федерер, който разкри част от необятния си потенциал на корта и с лекота поведе с 4/1, но отново както и в края на първия сет последва необяснима загуба на концентрация от негова страна, което реанимира французина и му позволи за втори път да се добере до тайбрек и да постави под съмнение крайния изход на двубоя.

Все пак до сензация не се стигна и логичното се случи след 7:3 в полза швейцареца, но симптомите, които все по-често напоследък се появяват в представянето му, не могат да не притесняват милионите му фенове.

Останалите резултати до момента:

мъже 3 кръг:
Томаш Бердих 6 7
Хорасио Себалос 4 5
Марди Фиш 7 6
Фелисиано Лопес 5 3
жени 4 кръг:
Марион Бартоли 6 6
Светлана Кузнецова 3 0