Италия срещу Чехия и Русия срещу САЩ са полуфиналните двойки в тазгодишното издание на неофициалното световно първенство по тенис за жени – Фед къп.

Това стана ясно, след като този уикенд се изиграха срещите от първия кръг на надпреварата в световната група, минали под знака най-вече на сблъсъка в Белград между домакините и четирикратния носител на трофея – тима на Русия.

Двубоят започна с категоричен успех на Светлана Кузнецова срещу Ана Иванович – 6/1, 6/4, но след това Йелена Янкович записа невероятен обрат за крайното 4/6, 6/4, 6/0 срещу Алиса Клейбанова.

Янкович бе на път да се превърне в герой за своите, записвайки втори успех на сингъл, този път надделявайки и над Светлана Кузнецова с 6/3, 4/6, 6/3, но тоталното разочарование за западните ни съседи – Ана Иванович допусна поражение и от Алиса Клейбанова (6/2, 6/2), а в мача на двойки с нищо не подпомогна Янкович и в крайна сметка сърбите се простиха с амбициите си за нещо повече в надпреварата отстъпвайки в решителния пети мач с  6/1, 6/4.

Почти толкова драматичен бе успехът и на чехкините, които приеха в Бърно състава на Германия и стигнаха до победното 3:2 след победи на Петра Квитова и Луси Храдечка на сингъл, както и на тандема Храдечка/Пешке на двойки.

В останалите два четвъртфинала САЩ и Италия безпроблемно отстраниха, съответно  тимовете на Франция и Украйна.

Така на 24 и 25 април “скудра адзура” ще приеме Чехия, а янките ще гостуват в Москва на тима на Русия.