Програмата на деветия ден от Откритото първенство на Австралия по тенис предвижда да се изиграят първите четврътфинални сблъсъци от долната половина на схемите, както при мъжете, така и при дамите.

Всички мачове ще се играят на централния корт като първи на “Род Лейвър Арина” ще излязат Жустин Енен и Надя Петрова. До тук белгийката показа, че въпреки дългото си отсъствие вече се намира в отлична спортна форма, като доказателство за това са победите й последователно над Кристен Флипкенс, Елена Дементиева, Алиса Клейбанова и Янина Викмайер.

Не по-малко впечатляващо е представянето и на Надя Петрова, която изживява в Мелбърн един своебразен “ренесанс”, а показаното срещу Светлана Кузнецова, няма как да не респектира лагера на бившата номер едно.

Веднага след приключването на този двубой ще се изиграе и втория четвъртфинал при дамите, като в него една срещу друга ще застанат приятните изненади в шампионата до момента Мария Кириленко и Жи Женг.

Освен с перфектния си външен вид рускинята привлече вниманието към себе си още в първия кръг с отстраняването на бившата носителка на трофея Мария Шарапова, а китайката сюрпризира неприятно доста по-високо ранкирани състезателки от нея като Марион Бартоли и Альона Бондаренко.

Голямото шоу в утрешния ден обаче несъмнено са двата мача от финалната осмица при мъжете, които ще ни предоставят сблъсъците между Анди Родик и Марин Чилич, както и този между Рафа Надал и Анди Мъри.

До момента американецът и талантливият хърватин се изиграли само два мача един срещу друг, като са си разменили по една победа, а от представянето им до момента в надпреварата не може да се посочи абсолютен фаворит в двубоя.

За мача между Надал и Мъри надали балансът от изиграните двубои помежду им има някакво особено значение (7-2 в полза на испанеца), тъй като всеки един техен сблъсък носи самостоятелен заряд и е в състояние да ни предложи и най-непредвидимия сценарий.

До момента двамата са се срещали три пъти в турнирите от Големия шлем, като световният номер две побеждава британеца в Мелбърн(2007) и Лондон(2008) и губи на Флашинг Медоус(2008), което още веднъж потвърждава, че изходът от утрешния спектакъл е “твърдо 1 2”.

Ето и програмата за 26 януари:
(приблизителният начален час е в българско време)

Род Лейвър Арина
2.00 ч. Жустин Енен - Надя Петрова
следва Жи Женг - Мария Кириленко
следва Анди Родик - Марин Чилич
10.30 ч. Рафаел Надал - Анди Мъри