Световният футбол за пореден път демонстрира липса на желание да се бори срещу допинга в спорта, след като днес УЕФА наказа със смехотворния един мач двама от играчите  на ЦСКА Москва.

Сергей Игнашевич и Алексей Березутски дадоха положителна проба след мача от Шампионската Лига срещу Манчестър Юнайтед.

От руския клуб се оправдаха, че те всъщност са взимали лекарства за настинка, а лекарите на тима "забравили" да съобщят това на официалните лица.

Интересното е, че ФИФА не оправда напълно играчите, с което практически ги обяви за виновни. 

Наказанието обаче бе повече от символично. Тъй като двамата футболисти бяха със временно спрени права след излизане на пробите, те вече пропуснаха един мач - този от последния кръг срещу Бешикташ. Така практически те вече са свободни да играят.
Отделно самият клуб ЦСКА бе глобен с повече от скромната сума от 25 000 лири.

Във всички други спортове за положителна допинг-проба следва наказание от 2 години извън спорта.


Като цяло футболът има много повърхностно отношение към допингконтрола и наскоро от ФИФА отказаха да сътрудничат с международната допинг асоциация УАДА за въвеждане на извънсезонните внезапни допинг проверки.

Тези проверки се прилагат при почти всички останали спортове и целят да проверяват спортистите когато правят лагерите си за физическа подготовка. По това правило спортистите трябва всеки ден да заявяват 1 астрономически час, в който биха могли да бъдат намерени за внезапна проверка. ФИФА обаче не се съгласи с прилагането на тази система.


Предвид тези факти е повече от тревожно засиления процент смъртни случаи на професионални футболисти. Само за изминалите няколко месеца починаха трима души - Даниел Харке, Антонио де Нигрис и национал на ОАЕ.

Преди 2 години пък почина звездата на Севиля Антонио Пуерта. Миналия сезон халфът на Реал Мадрид Рубен де ла Ред колабира по време на мач и от тогава не е играл заради проблем със сърцето.