Серена Уилямс ще завърши 2009-та година като номер едно в световния тенис. Това стана факт, след като Динара Сафина получи контузия по време на първия си двубой на супер турнира “Сони Ериксон Чемпиъншип” в Доха срещу Йелена Янкович и прекрати по-нататъшното си участие.

Като в бонус на това, Серена успя да победи и сестра си Винъс в късния мач от “Кафявата” група снощи – 5/7, 6/4, 7/6 и почти сигурно ще попадне на полуфиналите на престижната надпревара в катарската столица.

Мачът започна оспорвано още от първите минути, като двете сестри си размениха по два пробива, за да се стигне до решителния дванадесети гейм, в който след два пропуснати сетбола, в крайна сметка шампионката от миналата година успя да вземе своето и поведе в резултата.

Това обаче ни най-малко не смути Серена, която още по-настървено търсеше завършващите удари във втората част и безпроблемно стигна до аванс от два пробива. Винъс успя да върне единия в последния момент, но все пак логичното се случи и по-малката от сестрите върна статуквото на корта.

Истинската драма обаче предстоеше в решителната трета част, в началото на която Серена отново поведе с два пробива, но Винъс не само, че съумя да заличи изоставането си, но при 6/5 в нейна полза дори стигна до мачбол.

Скандалджийката от Флашинг Медоус с лекота се измъкна от заплетената ситуация и докара нещата до тайбрек, в който след 7:4 успя да стигне до крайния успех.

Класиране в групата:

име п-з сетове
1. Серена Уилямс 2-0  4-1
2. Елена Дементиева 1-0  2-1
3. Светлана Кузнецова 0-1  0-2
4. Винъс Уилямс 0-2  1-4