Днес в Доха (Кат) стартира заключителния супер турнир при дамите “Сони Ериксон Чемпиъншип”, в който осемте най-добре представили се състезателки през сезона ще се борят за престижния трофей, придружен с чек за 1 550 000 долара.

Програмата предвижда борбата да открият тенисистките от т.нар. “Бяла” група, като първият двубой за деня (около 16.00 часа БГ) противопоставя Виктория Азарьонка (Блр) и намерилата място в последния момент Йелена Янкович.

Въпреки неубедителните игри на сръбкинята през последните месеци, статистиката й дава известно предимство, що се отнася до сблъсъците й с Азарьонка, тъй като Янкович има три победи от четирите официални двубоя, като единственият успех за състезателката от Беларус е отпреди три години на турнира в Маями.

Веднага след приключването на този мач на централния корт на “Халифа Интернешънъл Тенис Комплекс” една срещу друга ще застанат олимпийската шампионка Елена Дементиева и по-голямата от сестрите Уилямс – Винъс.

Тук балансът в сблъсъците между двете съпернички e категорично в полза на американката, която има 9 победи от 11 мача, като е в серия от 6 поредни успеха.

Последната среща за деня е гвоздеят на програмата, където сили ще премерят Серена Уилямс и настоящата номер 3 в световната ранглиста Светлана Кузнецова, като въпреки че американката е спечелила 5 от 7-те им мача, рускинята се намира в страхотна форма и няма да се предаде лесно.

Форматът на състезанието предвижда всяка от състезателките да изиграе по един мач срещу останалите тенисистки в групата, а първите две продължават на полуфиналите.