Воденият от Луис Ван Гаал АЗ Алкмаар стана предсрочно шампион на Холандия, след като последният останал преследвач Аякс загуби катастрофално при гостуването си на ПСВ Айндховен с 2:6.

Три кръга преди края на преди края на първенството Алкмаар има 11 точки преднина пред втория Твенте и е недостижим в челото на класирането. След загубата си Аякс остана на трето място, на точка зад Твенте.

Алкмаар можеше да стане шампион още в събота без да чака резултатите от срещите на съперниците си. Отборът на Ван Гаал обаче загуби изненадващо на свой терен от Витес с 1:2.

След това обаче Твенте падна като гост на Фейенорд. Днес воденият от Марко ван Бастен направо бе размазан от ПСВ. Интересното бе, че в самото начало ПСВ изпусна дузпа. Между 22 и 40 минута обаче домакините направиха резултата 3:0 с голове на Едисон Мендес, Ибрахим Афелай и  Амрабат.

Голмайсторът на Аякс Луис Суарес върна един гол преди почивката, за да даде някакви надежди за обрат. Те обаче бяха попарени от нови два бързи гола на ПСВ през второто полувреме - на Джейсън Кулина и на унгареца Джуджак. До края на мача Миралем Сюлеймани върна един гол за отбора от Амстердам, но в последната минута Отман Бакал вкара шести гол за ПСВ.

Спечелената титла е втора в историята на АЗ Алкмаар. За Ван Гаал пък е общо 6-та от всички отбори, които е водил. Той изведе Аякс до титлите през 1994, 1995 и 1996, а след това и Барселона през 1998 и 1999.

"Тази шампионска титла е моят шедьовър. Възможностите на Аякс и Барселона са много по-големи. Те могат да купуват големи играчи, а също разполагат и с много по-големи собствени школи", коментира Ван Гаал, цитиран от Ройтерс.

Титлата донякъде компенсира отбора за злощастно изгубеният шампионат преди две години, когато отбора бе начело в класирането до последния кръг, но изпусна трофея.

"Тази титла не премахва разочарованието от 2007 година, защото тогава трябваше да спечелима дубъл".