Волейболът през последните години заема все по-сериозно място в сърцата на всички българи. Причина за това са постоянните успехи, които жънат волейболните ни "лъвове".

Именно колективният дух и постоянните тренировки са определящи за техния успех. Теодор Салпаров е измежду най-разпознаваемите лица в родния волейбол.

Медалист от няколко световни първенства и носител на приза за най-добър защитник на Олимпиадата през 2012, Теодор е уверен в своите качества.

Опитът и професионализмът му помагат да се справи с всички затруднения, които изникват по време на тренировка или мач.

Ето още какво каза Теди:

- Теди, смяташ ли, че връзката между един спортист и неговия треньор е като сватбата? - Не, в спорта има йерархия, която задължително трябва да се спазва.

- Когато си в залата, си изпълнен с увереност и самочувствие. Винаги ли си бил такъв или това е черта, която си изградил с времето?

- Това е нещо, което съм изградил с годините. Има обаче мачове, които са тръгнали зле, и това те разколебава. Увереността е много важна, защото може да те измъкне от трудни ситуации.

- Изпитвал ли си някога съмнение, неувереност или страх, когато става въпрос за твоята кариера?

- Имал съм такъв момент след тежката операция на коляното, която претърпях. Въпреки това през цялото време вярвах, че ще се върна на игрището.

- Страхуваш ли се от нещо? В живота, в спорта?

- Страх точно – не. Имам нормалните за всеки притеснения за семейството.

- Колко важна за теб е тренировката?

- Изключително важна, защото е нещо като огледало на мача. Не може да се скатаваш на тренировка и да очакваш нещо голямо на мача.

- Коя е най-странната случка в професионалния ти живот? Нещо неочаквано? - Със сигурност са много, но ми е трудно да отлича някоя конкретна.

- Изкушавал ли си се някога да се впечатлиш от себе си повече от необходимото?

- Не, волейболът е отборен спорт и изпъкването на един може да развали колектива

- Правиш ли нещо специално, някакъв ритуал преди да излезеш в залата? - Да, винаги се прекръствам преди мач.

- От всички качества, които са необходими на един човек, за да стане шампион – отдаденост, упорита работа, вяра, увереност – кое за теб е най-значимо? - От всичко трябва да има, но на мен ми се струва, че увереността е най-важна.

- До колко е важна за теб психическата издръжливост? - Много е важна, защото всичко идва от главата. Не може да разчиташ на техника или физика, ако нещата горе не са наред.

- Има ли нещо в живота ти, по отношение на което не си така твърд? Плачеш ли на драматични филми? - Случвало ми се е да плача, това е съвсем нормално.

- Кое би определил като най-важното събитие в твоята кариера?

- Спечелването на бронза от световното първенство през 2006 г. в Япония. Това беше нашият голям пробив към елита на волейбола.

- Твоят спорт ли е най-трудният в света?

- Със сигурност има и други спортове, но смятам, че волейболът спокойно може да се нарече и най-трудният спорт.

- Защо мислиш е най-трудният? Какво го прави труден спорт?

-Тренировките, натоварването, опасностите да се контузиш. Също така това е отборен спорт - ако всеки не даде най-доброто от себе си, целият отбор е заплашен от загуба. Също така начинът, по който се готвиш за всеки мач, е много важен. Ако той не е правилен, няма смисъл изобщо да излизаш на игрището.

- Какви са най-тежките тренировки, които трябва да направиш, за да се подготвиш за състезание? - За мен няма най-тежки, а най-правилни тренировки. Начинът, по който се готвиш за всеки мач е изключително важен. По някой път се получават ожулвания или драскотини, но това не е проблем за нас....

- Предполагам кожата ти понася много стрес от всички тези тренировки. Изпотяването, прахта и нараняванията не си пасват добре с чувствителната кожа. В тази връзка от Gillette представиха новата Gillette® Fusion® ProGlideTM Silver Touch, която е една от най-добре продаваните самобръсначки в света. Тя е отлична за мъже с чувствителна кожа. Дерматологично тествата й система за бръснене представя значителен напредък в комфорта по време на бръснене и ти дава нежен ефект дори при чувствителна кожа. Ще я пробваш ли? - Да, много харесвам и използвам Gillette. Сигурен съм, че новият им продукт ще ми помогне за раздразненията на чувствителната ми кожа.