Тежък сезон се очертава за Локомотив София. Столичните „железничари“ се намират в долната половина на таблицата с актив от едва 4 точки след първите пет кръга на шампионата.

Този уикенд „червено-черните“ домакинстват на ЦСКА, а треньорът Стефан Генов има тежката задача да изведе отбора от незавидното положение и отборът да вземе точки от „армейците“.

В откровен разговор пред камерата на спортното предаване „Резултат“ по телевизия Bulgaria On Air, специалистът споделя за състоянието на клуба, за новото предизвикателство, успехите и трудностите в треньорската професия.

- Г-н Генов, вече 2 седмици сте начело на Локомотив Сф, как се чуствате в отбора?

- Добре се чуствам! Много добре ме приеха всички в отбора – и ръководство, и футболисти. Аз това съм й очаквал, но сега ни предстои много работа.

- Ситуацията в Локомотив още от миналата година е по-затруднена, Вие какво заварихте, когато дойдохте?

- Не знам каква е била ситуацията, но класирането говори само по себе си – т.е. работите не са така, както трябва да бъдат за този клуб. Заварих потиснати и притеснени момчетата. Може би това настроение се дължи на негативните резултати от първите мачове.

- Не е тайна, че търсите нови играчи. На какви постове?

- Имам претенции да привлечем още четирима-петима по-качествени футболисти, за да можем да вдигнем нивото и качеството на нашата игра. Реално ни трябват играчи за почти за всеки пост – защитници, полузащитници и нападатели. Всеки ден идват момчета на проби, вече отпратихме някои. За съжаление можем да допуснем и грешки, защото времето е твърде кратко и не ни стига. Няма как да видиш качествата на един състезател за толкова малко време. Някои пък се адаптират по-трудно в нова обстановка, но аз нямам време и мога да сбъркам в тази насока.

- Какви цели са поставени пред вас от ръководството за новия сезон?

- Конкретна цел не е поставяна, но то е ясно кое място подхожда на клуб като Локомотив София. Всеки сега говори за класиране в първата седмица – нормално е, защото това ти дава право да се бориш и да атакуваш Лига Европа. Затова всеки иска да попадне там, а който се класира от осмо място надолу в таблицата ще води трудна битка за оцеляване в елита. Въпреки че загубихме доста точки в началото на този шампионат, ще направим всичко възможно да се класираме в първата седмица. Полусезонът е дълъг и се надявам да наваксаме загубеното.

- Кое Ви мотивира да дойдете в Локомотив? Реално в последната година сменихте няколко отбора?

- Да, това не говори добре за треньора / б.а. усмихва се/, но при нас нещата са така. Ние сме временно, можеш да подпишеш договор и за 3, и за 5 години, но и на петия мач можеш да си заминеш. Така че лошо стечение на обстоятелствата. Аз лично нямах намерение да си тръгвам от Пловдив, но така се стекоха нещата. Но това е стара история, няма смисъл да се връщам назад. Там нямаше с кого да си подновя договора и след като г-н Гигов ми предложи, и имайки предвид историята на този клуб, за мен беше голяма чест и удоволствие да приема работата.

- Малко ще ви прехвърля към другия Локомотив, но ако може да разкриете какво се случи в Пловдив, защото феновете на „черно-белите“ реагираха доста остро срещу решението Ви да си тръгнете? Приеха го едва ли не като предателство срещу любимия им тим!

- Много се радвам, че ми задавате този въпрос! Договорът ми с Локомотив Пд свърши на 30 май, знаете, че тогава останахме и без президент, без ръководство и положихме много усилия с г-н Бонев и Атанас Узунов да потърсим спонсори за клуба. В този период от време обаче не успяхме да се справим с тази тежка задача. После разбрах, че г-н Динев се завръща и при това положение не бях сигурен дали ще продължа. Какво имах предвид?! - когато той дойде в пловдивския отбор през януари 2010 година, аз бях старши треньор с договор. Г-н Динев обаче си водеше екип, което е съвсем нормално. Затова аз не се сърдя на никого, защото е реда на нещата, когато клубът се оглавява от нов президент, последният да работи с хора, на които има доверие. Разтрогнах си контракта без да имам каквито и да било претенции и точно заради това сега се съмнявах дали аз ще почна, не исках да оставам на улицата и особено, след като имах покана не от кой да е, а от Христо Стоичков за ЦСКА. Така че аз нямах право на избор – да остана безработен или да започна със Стоичков в ЦСКА. Аз не съм изоставил Локомотив, просто ситуацията беша такава. Не се сърдя на никого, дори напротив в отлични отношения съм и с Христо Бонев, и с Наско Узунов, с които правехме всичко възможно да спасим отбора!

- Относно работата Ви с Христо Стоичков – защо се съгласихте да бъдете негов помощник предвид Вашата визитка и кариера?

- Специално да бъда помощник на Христо Стоичков за мен беше удоволствие. Той е личност, която няма какво да коментирам! С него се познаваме добре, а и мисля, че щяхме да бъдем изключително добър екип заедно и с Петко Петков. Бяхме много мотивирани да направим нещо, но за съжаление не се получи.

- Какво стана в ЦСКА?

- Вие виждате какво става, все още нищо не е ясно там. Стоичков искаше единствено една сигурност откъм редовоно плащане на заплатите на футболистите. Това нямаше кой да му го гарантира и той сметна за правилно да си съберем багажа и да си тръгнем.

- А в Локомотив гарантирано ли е от г-н Гигов, че заплатите ще се превеждат навреме и така ли е?

- Всичко в клуба е перфектно, това всеки футболист в тима може да го потвърди! Създадени са невероятни обстановка и условия за работа и точно затова откъм резултати ние сме много големи длъжници на ръководството. Но ще направим всичко възможно да се отчетем с по-добри резултати заради тези грижи и средства, които президентът хвърля за нас.

- Какво си пожелавате за Вас и Локомотив София?

- Да бъдат здрави всичките момчета, ние също да можем да работим и ако стартът ни не беше успешен, то дистанцията е голяма и да наваксаме загубеното, за да класираме отбора там, където ще се чувстваме комфортно.

Интервюто взе Ваня Симонска