Защитникът на Литекс Илия Миланов е един от най-конвертируемите футболисти в българското първенство.

Миланов бързо успя да си спечели титулярно място при четирикратните шампиони на България, с което привлече вниманието на Любо Пенев и вече е неделима част и от футболните ни национали.

Още на 21 години Илия Миланов успешно се утвърди като основна фигура в "А" група и на него се възлагат огромни надежди за бъдещите изяви на Литекс и "лъвовете".

Футболистът знае, че тренировките са ключът и затова посвещава по-голямата част от времето на любимия спорт. Ето още какви интересни неща сподели Илия:

- Илия, когато си на игрището си изпълнен с увереност и самочувствие. Винаги ли си бил такъв или това е черта, която си изградил с времето?

- Хората го чувстват по различен начин. За мен увереността и самочувствието са черти, които носиш в себе си. Затова смятам, че винаги съм бил такъв – така съм роден.

- Изпитвал ли си някога съмнение, неувереност или страх, когато става въпрос за твоята кариера?

- Имам увереността, че мога да се справя с всички предизвикателства, които стоят пред мен. Досега никога не съм се съмнявал в себе си и винаги съм успявал.

- Страхуваш ли се от нещо? В живота, в спорта?

- От нищо не се страхувам. Безстрашен съм

- Колко важни за теб са тренировките?

- Безспорно тренировките са най-важни за успеха! Винаги се старая да дам всичко от себе си както на тренировките, така и по време на мач. Двете неща са много свързани – ако съм добър в тренировките, значи ще бъда добър и на игрището.

- Коя е най-странната случка в професионалния ти живот? Нещо неочаквано?

- Не се сещам за такава.

- Изкушавал ли си се някога да се впечатлиш от себе си повече от необходимото?
 
- Не, не съм се изкушавал. Аз съм реалист.

- Правиш ли нещо специално, някакъв ритуал преди да излезнеш на игрището?

- Да! Винаги се моля преди това.

- От всички качества, които са необходими на един човек, за да стане шампион – отдаденост, упорита работа, вяра, увереност – кое за теб е най-значимо?

- Много е важно да притежаваш комбинация от всички тях! Защото наличието им те превръща в истински шамипон!

- До колко е важна за теб психическата издръжливост?

- Едно от най-важните, ако не и най-важното. Силната психика те прави голям спортист.

- Има ли нещо в живота ти, по отношение накоето не си така твърд? Плачеш ли на драматични филми?

- Не, категорично твърд съм във всяко отношение. Освен това не обичам да гледам и филми 

- Кое би определил като най-важното събитие в твоята кариера?

- Имам постижения и шампионски титли във всяка от възрастовите групи. Най-важното за мен до момента е възможността да игаря в националния ни отбор по футбол на България!

- Твоят спорт ли е най-трудният в света?

- Всеки спорт е труден, всичко зависи от хората, които го практикуват и тяхната нагласа. Футболът безспорно е измежду най-трудните спортове. Очакванията на всички около теб, напрежението по време на големите мачове са неизменна част от този спорт. Затова винаги трябва да си във форма, нямаш време нито за момент да пренебрегнеш нивото и представянето си.

- Защо мислиш е най-трудният? Какво го прави труден спорт?

- Според мен непрекъснатите тренировки и напрегнатия график правят футболът най-трудният спорт. Също така честите пътувания и различните условия взимат своя дял от силите на всеки футболист.

- Какви са най-тежките тренировки, които трябва да направиш, за да се подготвиш за състезание?

- За мен няма леки и тежки тренировки. Независимо дали съм в тренировка или на официален мач, аз съм винаги на 100% отдаден.

- Предполагам кожата ти понася много стрес от всички тези тренировки, кои са основните причинители на стрес?

- Зависи от спорта и включва изпотяване, прах и наранявания… други фактори, които могат да доведат до чувствителна кожа. Така че да, аз имам чувствителна кожа, въпреки че както можете да видите не съм чувствителен мъж. И знам към кого да се обърна за грижа за моята кожа – Gillette, които представиха Gillette® Fusion® ProGlideTM Silver, една от най-добре продаваните самобръсначки в света. Тя е отлична за мъже с чувствителна кожа. Тази дерматологично тествана система за бръснене представя значителен напредък в комфорта по време на бръснене и ни дава нежен ефект дори при чувствителна кожа.