Американката Миси Франклин влезе в историята на плуването, след като се превърна в спортистката с най-много златни медали от световно първенство.

На 15-ия шампионат на планетата в Барселона тя завоюва 6-а титла, след като помогна на САЩ да триумфира в щафетата 4 по 100 метра съчетано.

Франклин плува на първи пост бътерфлай, като даде малък аванс на сънародничките си Джесика Харди, Дана Волмър и Меган Романо, които бяха недостижими.

18-годишната състезателка надмина постижението си от Олимпиадата в Лондон, където приключи с 4 златни и бронзов медал. Предишният рекорд от 5 титли се държеше от Трейси Колкинс (1978) и Либи Трикет (2007).

Американците обаче претърпяха разочарование в същата дисциплина при мъжете, където бяха дисквалифицирани, въпреки че завършиха първи със солиден аванс.

Причината бе, че Кевин Кордес, който плува бруст, стартира по-рано и по този начин златото отиде за Франция. Фабиен Жило успя да изпревари с 13 стотни австралиеца Джеймс Магнусен, а японците взеха бронза.

В крайна сметка САЩ завършиха №1 по спечелени медали с 34 – 15 златни, 10 сребърни и 9 бронзови. Втори остана Китай с 26 (14-8-4), а третото място бе за Русия – 19 (9-6-4).