Световният шампион по снукър за 2005 година Шон Мърфи победи някогашното крупие Мартин Гулд с 10-5 фрейма в двубой от първи кръг на тазгодишния шампионат на планетата, който се провежда в шефийлдския театър Крусибъл.

Двамата англичани започнаха тазвечершната втора сесия от своя сблъсък при резултат 5-4 в полза на Шон, който спечели 57-минутния първи фрейм от доиграването с 66-39 точки.

Последваха два страхотни халф-сенчъри брейка от 95 и 78 точки на Мърфи, който си осигури комфортна преднина от 8-4 части. Във въпросните две парти Гулд реализира едва 18 пункта.

В следващата партия Гулд се представи отлично в защита, а неговият опонент остана само с една вкарана червена топка. Мартин събра общо 58 точки и намали изоставането си на 5-8 части.

Това обаче се оказа не само последната партия в актива му, но и последният фрейм, в който той вкарва топка на тазгодишното световно първенство. Мърфи изригна със сенчъри брейк от 106 и великолепна серия от 95 точки, благодарение на които си подпечата победата.

Съперник на Мърфи във втори кръг ще бъде Питър Ебдън или Греъм Дот. След първата сесия Джобното динамо води на гологлавия тактик с категоричното 6-2 фрейма.

В същото време Бари Хоукинс довърши Джак Лисовски в доиграването на техния мач, без да загуби нито една партия тази вечер.

Първата сесия бе завършила 6-3 за по-опитния от двамата англичани. Тази вечер младокът така и не намери ритъма си и за четири фрейма вкара общо 88 точки.

От своя страна Хоукинс регистрира серия от 68 пункта. Във втори кръг Хоукинс ще мери сили с Марк Селби или Матю Селт, които излизат за своя мач във вторник вечерта.