Астън Вила отчаяно има нужда от играч като Стилиян Петров. Капитанът на бирмингамци е човек, който липсва на всички в клуба. Но най-вече на отбора като цяло.

Минутата аплаузи, която звучи на „Вила Парк” в 19-ата минута на всеки мач не е само почит към Петров, но също така припомняне на Пол Ламбърт какъв играч точно му липсва.

Играчи като Стивън Айрлънд, Шарл НЗогбия, Бари Бенън и Фабиан Делф, няма да сбъркат ако си пуснат няколко диска и да видят как капитана, който се бори с левкемията, действаше като опора за целия отбор. В момента просто е много лесно да се играе срещу този тим на Вила.

В него няма нито един лидер. Такъв, какъвто беше Стилиян Петров, преди да го застигне нещастието. Българинът, тичаше повече от всички, подсигуряваше съотборниците си, вкарваше важни голове, повеждаше отбора напред с примера си.

Вила отчаяно се нуждае от лидери. Рон Влаар, който се завърна наскоро от контузия изглеждаше добра покупка преди да отсъства 2 месеца заради травма в прасеца. Гейбриъл Агбонлахор, единственият оцелял от отбора, който поведе с 1:0 срещу Манчестър Юнайтед на финала за Купата на лигата през 2010 г., все още има апетита, бързината и способността да води атаката. Но всички останали около тях са деца или играчи, които все още се опитват да установят кой е левият, и кой десният им крак.

Мениджърът на Вила Пол Ламбърт пое отговорността за унижението срещу Брадфорд снощи и постави вината там, където трябва – върху себе си. Вината е негова и на защитниците му.

Но той е човека, който трябва да научи своите играчи, как да се защитават при статични положения – ахилесовата пета на Вила. Брадфорд, който трябваше да изглежда 61 места по-слаб от Вила, вкара четири гола след корнери в двата мача.

Липсата на посока в клуба, който само допреди 3 години се бореше за участие в Шампионската лига, може да го отведе в Чемпиъншип.

Снощи Вила изпусна не само място на финала на Уембли. Това беше идеална покана да се повдигне духа в точния момент. Следващият мач е срещу Милуол за ФА Къп, а после идва и сблъсък на дъното с Нюкасъл във вторник. Мачът с Брадфорд можеше да донесе много нужното самочувствие.

Въпреки че допусна 44 гола в първенството този сезон, което е най-много на този етап от сезона откакто отбора изпадна през сезон 1986/87, Вила имаше публиката зад гърба си за първи път откакто тима завърши шести преди 3 години. Повече от 40 000 фенове развяваха знамена със страст преди да започне да вали сняг, а с него мечтата на Вила за „Уембли” да избледнява.

Разбира се, те освиркваха тима в края, но имаха желание да го аплодират. Агитката от Холт Енд е настроена добре към Ламбърт. Играчите дават всичко от себе си, но има ли посока? Мениджърът завърши мача със схема 3-2-1-4 и имаше четирима нападатели на терена, което означаваше, че топката ще се изритва напред. А после се оплака, че отбора му само центрирал.

Ламбърт е убеден, че остава начело на Вила и ще промени нещата. „Мениджърите винаги ще ви кажат така. Продължават да го твърдят, докато не се случи нещо различно. Като всичко в живота и тук всеки се бори до края. Има само два начина да отговориш на разочарование. Лягаш и се отчайваш или продължаваш да се бориш. Аз никога не съм се отказвал. Винаги съм се борил”, заяви Ламбърт.

Лидерите, които липсват на терена и това е нещото, което Ламбърт трябва да промени. Собственикът Ранди Лърнър обаче до момента не е обелил дума за нови играчи. А ако Вила не се подсили сериозно с опитни футболисти, които могат да теглят влака като Стилиян Петров, рискът от изпадане е твърде голям. До края на трансферния пазар остават 8 дни. В тях може би ще се реши съдбата на Вила.