Той не търси сблъсъци, нито дуели, защото досега е имал много. Не го привличат парите. Не го интересуват еуфоричните проекти, нито първенствата, които са твърде стресиращи. Нито амбициозните президенти, които преследват само победата и нищо друго. Той не искаше да поема риска да се озове отново срещу Жозе Моуриньо.

Не и той, който в последните 2 години имаше толкова нервни битки със Специалния, че се наложи да си вземе година почивка.

На Пеп Гуардиола, за да започне отново, му беше необходим сериозен футболен проект, една философия на живот, в която да се адаптира и от която да стане част. Един клуб, който разчита първо на организацията и чак след това търси резултатите. Трябваше му една нова Барселона и затова той не заложи на Англия, още по-малко на Италия.

Затова най-търсеният треньор в света накрая избра Германия и Байерн Мюнхен. Гуардиола подписа договор с баварците за 3 години, който започва през лятото. 42-годишният наставник ще смени на поста ветерана Юп Хайнкес, който през юни ще завърши своята богата и славна кариера.

Новината за договора на Гуардиола с баварците може да успокои поне временно рулетката, която се очаква при треньорите в Европа. Със сигурност Роберто Манчини е въздъхнал облекчено, като е чул новината. Бенитес пък вече потрива ръце, защото шансовете му да остане за постоянно начело на Челси се увеличават.

Именно Челси бе клубът, който най-много искаше да има Гуардиола. Роман Абрамович преследва испанеца вече 3 години, но Пеп не се изкуши от милионите, защото знае, че там позицията му никога няма да е сигурна и ще бъде махнат при първия момент, в който нещата не вървят.

В другите големи клубове опциите не са много. Фъргюсън няма скоро да се оттегли от Манчестър Юнайтед, Венгер е непоклатим в Арсенал. Ливърпул заложи на ново начало с млад мениджър.

„Искам да работя във Висшата лига един ден”, заяви Гуардиола съвсем наскоро. Но явно този миг ще бъде отложен известно време. Все пак англичаните не бива да се разочароват, защото испанския треньор винаги е казвал, че не е от типа, който ще се задържи много дълго на едно място.

Решението на Гуардиола изглежда логично. Отива в клуб, който е хегемон в своята страна и който почти всяка година е шампион. В клуб, в който организацията е на световно ниво, и който разполага с много пари. Клуб, който освен всичко друго има добра школа. В първенство, където няма да има огромни съперници като Моуриньо.

След три години е много вероятно Алекс Фъргюсън да се е оттеглил от Юнайтед, Венгер да не е в Арсенал, а Манчестър Сити да търси друг, който да направи отбора постоянна величина в Европа. В това време Гуардиола има възможност да се затвърди като име и то в клуб, в който лесно може да го направи.

Решението на Пеп е изненадващо за мнозина. Но Гуардиола никога не е бил човек, който ламти за пари. В Байерн ще получава по 7 млн. на сезон плюс бонус за успехи. Челси и Сити му даваха повече – 10 млн. на година.

Но Гуардиола предпочете да избере клуба, който може би най-много от всички в света се доближава до Барселона, като организация и философия на управлението. Стабилното икономическо положение (от 30 години Байерн не регистрирал загуба) са предимството на баварците. Там освен позицията на треньора има солидно управление, което е съставено от израстнали в клуба личности. Това създава силна идентичност.

Ули Хьонес е президент, Кале Румениге е директор по отношение на футбола, Мемет Шол управлява школата (която доскоро бе под ръководството на Герд Мюлер). Единственият шеф, който не е излязъл от Байерн е Матиас Замер. Той е спортен директор от миналия юли. Без да броим Франц Бекенбауер – почетния президент на клуба, който от години е приятел на Йохан Кройф – създателя на настоящата Барселона и на стила на игра. Точно стилът е нещото, което в Байерн се запазва дълго време. От години отборът залага на 4-2-3-1 и това бе още един елемент, който накара Гуардиола да предпочете Мюнхен.

Дали най-търсеният треньор в света, след своите 14 купи в Барселона, ще успее да изведе Байерн до Шампионската лига, която баварците чакат от 2001 (с два загубени финала през 2010 и 2012), само времето ще покаже. Но като начало съжителството между Гуардиола и Байерн изглежда добро. Щастливо събиране между два свята, които до някъде се привличаха и рано или късно щяха да се срещнат. Един каталунец в Бавария. Историята е още в началото.

ВИДЕН ПЕТРОВ