Повече от декада след като немски отбор спечели Шампионската лига, Бундеслигата отново вярва, че може да се качи на европейския връх. За първи път три отбора от Германия завършват на първо място в своите групи благодарение на Байерн, Борусия Дортмунд и Шалке. След като и Щутгарт продължи напред в Лига Европа за първи път в историята седем немски представителя ще участват в турнирите след Нова година. Германия е втората страна пратила всичките си отбори в елиминациите след Испания, която го стори преди 3 години.

А само преди няколко месеца дузпата на Дидие Дрогба насред Мюнхен донесе първата в историята на Челси КЕШ. И то за сметка на Байерн, който играеше финала у дома. Означаваше ли това, че този резултат ще прати немския футбол в регрес?

За 120 минути Челси бе тотално надигран и отправи едва 9 удара срещу 43 на съперника, но накрая името на трофея бе това на лондончани. Сега в средата на сезон 2012/13 Челси вече е извън битката, а Германия властва над Европа.

Пред цифрите никой не може да увърта. Немските отбори в Шампионската лига спечелиха 39 точки или по 2,17 средно на мач и по 13 на отбор. За сравнение Испания е втора с 49 точки, 2,04 на мач и 12,3 на отбор.

Всички отбори от Бундеслигата впечатлиха в групите на Шампионската лига. Байерн се справи с Валенсия, БАТЕ и Лил. Борусия Дортмунд остави Реал, Ман Сити и Аякс да и дишат прахта, а Шалке изпревари Арсенал, Олимпиакос и Монпелие.

Може ли обаче някои от тези три отбора да стане първият немски тим от 2001 г. вдигнал КЕШ? Отмар Хицфелд, който водеше Байерн при последния триумф, както и Борусия Дортмунд при успеха 4 години по-рано твърди пред списание „Кикер”, че в момента отборите берат плодовете от основите на добрата политика при младите.

„Байерн има Кроос, Мюлер и Бадщубер. Дортмунд разполага с Гьотце, Ройс и Хумелс, а Шалке – Холтби, Дракслер и Матип”, казва Хицфелд.

Безмилостна ефективност, психическа сила, желание за победа на всяка цена, невероятна организация и дисциплина бяха традиционните стереотипи на немския футбол. През 2002 г. Германия играеше прост и ефективен футбол. Стигна до финала на световното само с един допуснат гол. Но там Бразилия победи с 2:0.

По онова време немците, особено далеч от дома, разчитаха на физическа сила, статично положение, грешка на съперника и късмет. А сега цяла плеяда от таланти излизат от академиите на отборите от Бундеслигата. С футболисти като изброените от Хицфелд никой не се притеснява да атакува съперника.

За 10 години Германският футболен съюз инвестира над 700 млн. в развитието на школите. И сега това дава своите резултати. И ако някой смята, че настоящият сезон е просто случайност отново идва време за цифри.

Миналата година точките на германските отбори в Шампионската лига бяха 27. През 2010/11 – 31, а предната кампания – 26. Преди 2 години Германия изпревари Италия в ранглистата на УЕФА. Ако нещата вървят така скоро немците ще оставят зад гърба си и Англия. В момента Испания води по коефициент с 83,882, Англия е със 77,106, а Германия е трета със 74,328.

Следващата година ще отпаднат точките от сезон 2008/09, което означава, че Англия ще изгуби много, защото тогава имаше три тима от Висшата лига на полуфиналите.

Това, което помага на Германия е, че отборите от Бундеслигата взимат насериозно и Лига Европа. Борусия Мьонхенгладбах, Хановер, Байер и Щутгарт продължиха напред.

Преди 10 години германския футбол бе заклеймен като непривлекателен. Сега няма по-вълнуващи отбори в Европа от Борусия Дортмунд, Байерн. Футболният съюз просто наложи една нова философия, която вече започва да работи.

Преди 10 години всички в Германия искаха да накарат младите да се развиват. Въведоха се закони, според които академиите на клубовете трябва да са на определено ниво, за да могат отборите да играят в професионалните дивизии.

Бундеслигата е първенство, в което клубовете са управлявани правилно без милиардери, които да си играят с тях. Всички 36 отбора в професионалните дивизии са собственост на местни компании (Хофенхайм на местен ексцентричен милиардер). Печалбите са отлични, а сега идват и резултатите.

Немският футбол изпусна едно десетилетие, но сега наваксва с огромни темпове и вече се завърна към върховете. Там, където му е мястото.

Топ 4 в Шампионската лига

Първенство Клубове Точки Средно точки Средно точки на мач
Бундеслига 3 39 13 2,07
Примера дивисион 4 49 12,3 2,04
Серия А 2 20 10 1,67
Висша лига 4 35 8,8 1,46

ПЕТЬО ПЕТЕВ (по материали от чуждата преса)