Петгодишната одисея на Дейвид Бекъм в САЩ приключи в неделя, когато англичанина вдигна трофея в МЛС след победата на финала. Но това съвсем не означава, че Бекс е изпълнил мисията, с която МЛС го привлече през 2007 г.

Идеята на ръководството на американската футболна лига бе да направи спорта по-популярен и да го изведе до нивото на баскетбола, бейзбола, хокея и американския футбол. Той трябваше да е огромният крайъгълен камък, който да наклони везните. Но за пореден път американците сбъркаха. Бекъм не се справи по-добре от Джордж Бест, Пеле, Бекенбауер, Кройф или който и да е.

Когато Джордж Бест най-накрая напусна Лос Анджелис оставяйки футбола зад себе си, той отиде в своята кръчма на Хермоса Бийч и разби последната бутилка бира във вратата. Местните подозираха, че е пил от сухото на Бести, а то бе последна поръчка в Ел Ей.


Пеле, друг гост работник в града на ангелите, вдъхнови отварянето на редица бразилски ресторанти. Бекенбауер също нямаше голям успех, както и Кройф.

Но какво ще прави Дейвид Бекъм след края на петгодишният престой в Лос Анджелис Галъкси? Той със сигурност завърши добре, след като англичанинът вдъхнови своите за победата с 3:1 над Хюстън Динамо във финала на МЛС.

Някои язвителни местни перефразираха И Джей Триб като се обърнаха към Бекъм с думите „Довиждане Бекс, ние почти не те познаваме. Най-добрите ти години в спорта и скандалите, бяха зад теб, а ние платихме състояние, за твоя лик и харизма, които донесоха смесени резултати”.

На 37 г. Бекъм е свързван с преминаване във френския Монако, с купуване на част от ЛА Галъкси и с още много други неща. Каквото и да направи той настоява, че ще е заради футбола, не за парите.

Бекс и съпругата му казаха, че няма да напускат Лос Анджелис и кой може да ги вини? Там е хубаво. Особено за богатите. А те имат все още да изкарат още няколко месеца в САЩ, ако искат да превърнат зелените си карти в гражданство.

Семейство Бекъм акостира в града през 2007. Пош говореше за откъсване от боклука, докато целият конвой се настаняваше в имението в Холивуд Хилс. Беше страхотно представление за две нации. Бекъмови имаха ясна визия. Мениджърската агенция, която ги представлява го нарече План Б. Виктория трябваше да участва в реалити шоу по телевизията наречено „да откриеш Ел Ей”. В крайна сметка шестчасовите серии бяха намалени до 42 минути, които бяха излъчени в една спокойна вечер по Ен Би Си.

Бекс трябваше да последва Вини Джоунс във филмите на  Холивуд, освен да води към слава Ел Ей Галъкс, отбор основан през 1996 г. като наследник на ЛА Ацтекс. Ацтеките привлякоха Бест и Йохан Кройф, но не успяха да съберат повече от 14 000 души на един мач. И изчезнаха. Просто има твърде много други неща, които се случват в ЛА.

От първият труден сезон, когато контузеният Бекъм започна едва два мача, беше ясно че нещо куца. Следващият сезон Бекъм започна 25 мача, но Галъкси спечели само 8 – негативен рекорд в историята.

Стана и по-лошо. В следващите 2 години Бекъм игра рядко, в само 16 мача. Контузията му се влоши докато играеше за други отбори в паузата на първенството. Феновете държаха плакати с надпис „Отивай си, измамник”. Представянето му се подобри в последните години. Той направи 15 асистенции през 2011 и след като намали с 40% заплатата си в последния сезон, вкара 7 гола тази година. С помощта му Галакси стигна два финала в лигата, както и трофея в неделя срещу Хюстън. Но всичко дойде твърде късно.

Дон Гарбър, комисионерът на МЛС каза „Нуждаехме се от него през 2007 г., за да покажем, че сме сериозни. Не се нуждаем от нищо днес, за да отидем на следващото ниво. Не мисля, че ще страдаме когато той напусне”.

МЛС не включи Бекъм сред звездите си за 2012 г. обявени миналата седмица. Вместо това избраха съотборниците му Лендън Донован и Роби Кийн. Бекъм увеличи тавана на заплатите. Неговият петгодишен контракт за 32 млн. долара на сезон плюс част от рекордните продажби на тениски, разтърси договорите на МЛС. Той беше първият, но сега има 31 „избрани играчи”, които получават милиони.

Въпреки всичките провали и проблеми обаче Бекъм направи американския футбол уважаван и застаряващите звезди от Европа го последваха в Америка. Но пък това увеличи цените и мнозина се оплакват, че не могат да си позволят да си купят билети. Затова стадиона на Галъкси, който събира 25 000 зрители често не се пълни.

Какво ще направи Бекъм сега? Той има модни линии и видеоигри. Иска да е близо до футболната си академия, която създава новото поколение звезди за МЛС. Мнозина се надяват, че ще купи част от Галъкси. Може да остане посланик на спорта в САЩ или пък да се върне в Англия, ако намери кой да плаща сметките му за доктори. Дали обаче на Америка и пука? Най-вероятно не.

Там футбола каквото и да прави остава зад баскетбола, бейзбола, американския футбол и хокея.