Футболната тълпа изпълнена с разочарование и гняв бързо стига до същината на нещата. Така беше и на Лофтъс Роуд в събота, когато феновете на Куинс Парк Рейнджърс пееха „Вие сте тук само заради парите” на своите играчи.

По всички стандарти отборът на Марк Хюз има ужасен старт на сезона, който кулминира в загуба у дома от Саутхемптън, който бе една позиция над Рейнджърс на 19-ото място. Това веднага изважда въпроса ако КПР не може да победи Саутхемптън, то тогава кой може да победи?

Когато Нийл Уорнък бе уволнен от клуба през януари неговия отбор беше 17-и след 20 кръга със 17 точки. Това означаваше 28% от възможните точки. След поражението от Саутхемптън тима на Хюз е 20-и след 12 мача с едва 4 точки. Това са 11% от възможните точки.

Неприятната реалност за КПР в събота бе, че в отбора им има привлечени играчи, които просто не ги е грижа. Елементът на меркантилност определено е нещо, на което Хюз наблегна като критикува своите и тяхното нежелание да преследват „каузата”. Точно затова той върна в състава стари кадри като Шон Дери и Джейми Маки.

Жозе Босингва, привлечен със свободен трансфер през лятото, беше най-слаб от целия арсенал скъпоплатени играчи в събота. Това, може би, беше най-слабото му представяне въобще. Естебан Гранеро, бивш футболист на Реал Мадрид който играеше отдясно, не успя да премине нито веднъж 17-годишният ляв бек на съперника Люк Шоу. Джибрил Сисе има 2 гола за 12 мача този сезон, от тях само един е в първенството.

Хюз страда и от контузии на ключови играчи този сезон, като в момента е без Парк Джи Сун и Анди Джонсън. Но мениджър да се оплаква от контузии е като да се преместиш в Западен Лондон и да се оплакваш от задръстване. Това е част от живота. Важното е да вземеш мерки.

Все още сезона е в началото. Само четвърт от мачовете са изминали и е възможно КПР да завърши пред отбори като Уест Бромич Албиън, който победи Челси в събота, или пък пред Норич, който надви Манчестър Юнайтед. Но ако това е плана, то играчите на КПР имат странен начин да го постигнат.

Проблемът е, че клуба преследваше мечти това лято и направи селекция на играчи, които преди време бяха сред каймака на европейския футбол. Но останалите английски отбори също се развиваха.

През юни клубовете от Висшата лига започнаха преговори за протокол за заплатите, нещо като местен таван, който да предпази отборите да пръскат допълнителните си приходи от тв правата за заплати на играчи. Целта е да се спре плащането на много пари на играчите.

Миналата седмица повечето от 20-те клуба, които разглеждаха възможностите, бяха съгласни с въвеждането на стриктна политика за финансите.

Уест Бромич, който подчини Челси, е един от клубовете, които се противопоставиха на този контрол върху заплатите. Защото не вижда смисъл в правило, което в клуба отдавна се ръководят. Техните харчове са строго изчислени. Между 2002 и 2010 Уест Бромич се местеше от Висшата лига в Чемпиъншип и обратно общо 7 пъти.

В момента отбора е на 4-о място с 23 точки и надмина всички очаквания. Никой не очаква от тях да са в Шампионската лига догодина, но добрите скаути на отбора носят добри дивиденти. Клаудио Якоб, национал на Аржентина, бе привлечен без пари. Той със сигурност играе много по-успешно от играчите купени това лято за милиони от КПР.

Същото важи и за Норич, който е 13-и след като победи Юнайтед. Те имат различен подход към оцеляването във Висшата лига. Норич имаше само трима футболисти, които не са британци в състава срещу Юнайтед. Това не означава, че тези играчи са евтини, но със сигурност в Норич работят на пазар, който познават.

Уес Хулъхън, Антъни Пилкингтън, Брадли Джонсън и Робърт Снодграс всички дойдоха от Чемпиъншип, а Грант Холт бе взет от Шросбъри Таун. Като сравним това с новите играчи на КПР, които идват от Реал Мадрид, Интер, Челси, Манчестър Юнайтед и Олимпик Марсилия, нещата добиват смисъл.

Норич със сигурност не си е гарантирал спасяване, но е в добра позиция. Ако случайно изпаднат Канарчетата са защитени от финансовия модел, който им донесе печалба от 13,5 млн. По последния отчет.

Евертън, Нюкасъл, Астън Вила и Суонси се движат напред по същия модел. Те залагат на млади играчи и евтини покупки. Дори Саутхемптън, който има отбор изграден във футболната лига и е фаворит да се върне обратно в Чемпиъншип, демонстрира, че е по-отдаден на каузата от КПР.

В този контекст преследването на отритнатия от Челси десен защитник Босингва и вратаря на Интер изпаднал в немилост в Милано, изглежда не само скъпо по модерните стандарти, но и неефективно.

Без съмнение, големите планове на Хюз са били да изгради отбор от силни попълнения и продуктивна академия. Кой би се отказал от това? Но той също така наследи хора като Джоуи Бартън, Шон Райт-Филипс и Джей Ботройд, което доказва, че в КПР са работили слабо и преди него.

Защитата на Хюз е неговия рекорд, че всеки клуб, който е ръководил го е оставил в по-силна позиция. Това е трудно да се определи за Манчестър Сити. Представянето му в Блекбърн бе силно и ги изведе до шесто и седмо място през 2006 и 2008, което често е цитирано от поддръжниците му.

Но и в Блекбърн той създаде тим с привличането на играчи като Роке Санта крус, Крис Самба, Дейвид Бентли и Райън Нелсън. Играчи, които не дойдоха скъпо и бяха продадени на печалба след това. Това е модел, които останалите следват.

Това те кара да се учудиш защо КПР не го последва? В момента, в който те привлякоха Жулио Сезар на мястото на Роб Грийн, стана ясно, че трансферната им политика е пълна нула. КПР изглежда като комарджия на масата за залози, който опитва да избие загубените пари. А в настоящата ера на Висщата лига, където залозите са много високи и разликите минимални, това е една от най-големите грешки, която можеш да направиш.

Автор: Сам Уолъс, "Индипендънт"