Ако 12-головият трилър във вторник вечерта бе уникален, епичен и незабравим, то това съвсем не бе за първи път така. Купата на Лигата в Англия от известно време ни предоставя повече тръпка, емоции и без съмнение е по-зрелищен турнир от по-стария, по-богат и по-престижен брат – ФА Къп.

Почти всеки сезон феновете са благословени с такъв сорт лудост и реки от голове. Мачове, които приключват с резултат на завързан ръгби сблъсък или на сет от тенис. Истината е, че няма друго английско футболно състезание, което да бъде толкова вълнуващо.

И ако победата на Арсенал със 7:5 срещу Рединг бе невероятна, то артилеристите не се облагодетелстват за първи път по подобен начин. Преди почти 6 години те победиха в един изумителен мач Ливърпул с 6:3. В него Жулио Баптища вкара четири гола.

Примерите са много. В реванша от полуфиналите през 2010 г. Астън Вила победи с 6:4 Блекбърн, а Роувърс пък загуби 3:5 от Манчестър Юнайтед две години преди това. Но големите резултати не са запазени само за големите клубове. По-рано през сезона Дарби Каунти и Скънторп направиха 5:5, миналата година Бърнли разби Бъртън с 6:3, а Кардиф надделя над Хъдърсфийлд с 5:3.

Има напълно правилно чувство, че Купата на Лигата се превръща в хит. Турнирът се провежда през есента, в делничните дни вечерта, с по-евтини билети отколкото в другите надпревари. А на всичкото отгоре носи повече забавление и зрелище. Феновете и играчите са по-освободени и резултатите са много голове.

Лекотата на програмата на турнира също е част от израстването. Няма мачове през уикенда и сблъсъците от Висшата лига си остават в събота и неделя. Няма преигравания, макар Оливие Жиру и Франсис Коклен да си мислеха друго и да хвърлиха фланелките си в тълпата след 90-ата минута във вторник. Единствено полуфиналите са с реванши, но всеки друг кръг се решава в един мач.

Има много по-малко напрежение и шумотевица преди срещите отколкото в голямата лига или ФА Къп. Купата на Лигата може да те разсея от притесненията от изпадане или че не си достатъчно добър, за да се конкурираш с останалите в елита. Точно както каза Брайън Макдърмът след като видя неговия Рединг да играе с лекота, бързина и освободеност срещу Арсенал.

Заради статута си Купата на Лигата често е използвана за даване на възможности на тези, които не винаги играят. Тио Уолкът и Андрей Аршавин бяха замесени във всички 7 гола на Арсенал във вторник, но преди сблъсъка с Рединг двамата имаха общо 4 мача в титулярния тим от началото на сезона. Дори Маруан Шамак, който бе титуляр за първи път от януари, се разписа 2 пъти.

Ако играчите са различни от обичайните лица, които виждаме, то и за феновете важи същото. Клубовете често се възползват от Купата на Лигата, за да намалят цените на билетите, което позволява на по-млади и ентусиазирани хора да дойдат на стадиона. Арсенал продаваше пропуските за сблъсъка с Ковънтри от третия кръг за 10 и 20 паунда и стадионът бе пълен. Мачът на Челси с Манчестър Юнайтед снощи струваше 25 паунда. Що се отнася до стойността съпоставена с качеството и зрелището, това е невероятно.

Разбира се, клубовете предпочитат да спечелят титлата, отколкото Купата на Лигата. Но позицията в календара на турнира показва, че той може да повлияе на сезона, като направиш силна серия, защото Купата на Лигата не завършва през май.

Някои добри неща са започвали с успех за Купата на Лигата. Жозе Моуриньо я спечели през 2005 г. с Челси, което постави началото на серия от пет трофея за три години. След две от най-лошите години в управлението си сър Алекс Фъргюсън спечели трофея през 2006 г. – първия трофей в ерата на Кристиано Роналдо и Неманя Видич. Серия, която след това донесе три поредни титли на Олд Трафорд и втора европейска купа на Фъргюсън.

Автор: Джак Пит-Бруки, вестник "Индипендънт"