Северна Ирландия развали празника за 100-ия мач на Кристияно Роналдо за Португалия. Островитяните с опълчение и късмет измъкнаха равенството 1:1 в Порто. Северна Ирландия поведе през първото полувреме чрез Макгин, а Португалия успя да изравни едва в края чрез Елдер Пощига.

 

Формата не изглеждаше окуражаваща за гостите. В последния си мач Северна Ирландия допусна късен изравнителен гол у дома срещу Люксембург за крайното 1:1. Островитяните нямаха победа в последните 9 мача във всички турнири, в които загубиха 7. Единственият успех в последните 18 мача за ирландците бе срещу Фарьорските острови. Португалия пък загуби само един от последните 27 мача у дома, като спечели 21 от тях.

За Португалия капитана Кристияно Роналдо излезе в своя мач №100 за националния тим. Само двама имат повече от него – Фиго и Коуто. Със своите 27 г. и 254 дни звездата на Реал Мадрид стана третият най-млад европеец със 100 мача за националния си тим. Преди него са Лукас Подолски (27 г. 13 дни) и Викмае (27 г. и 109 дни).

Португалците овладяха топката още от началото и притиснаха съперника. В 18-ата минута само невероятната намеса на Еванс в защита спаси гостите. Той изчисти в корнер. След него Пепе стреля с глава неточно.

В 29-ата минута изненадващо гостите поведоха. Макгин завърши перфектна контраатака за Северна Ирландия. Той хладнокръвно прехвърли вратаря Руи Патрисио.

Португалия се хвърли да изравнява. Нани финтира двама и стреля силно, но в Еванс. След това атаката продължи и след центриране отдясно защитник на ирландците уцели собствената си греда.

Гостите удържаха аванса си до почивката. Паоло Бенто пусна в игра Рубен Аморим веднага след паузата на мястото на Мигел Лопес. Домакините натискаха съперника, но защитата на ирландците не се огъваше. Самоотвержено Еванс и компания изчистваха топката или в корнер или напред.

В 70-ата минута Пепе пусна чудесна топка към Роналдо, който изглеждаше, че ще се измъкне сам срещу вратаря, но Хюз успя да го настигне и да избие топката с шпагат. Португалия бе заградила северноирландците в тяхното наказателно поле, но без резултат.

В края португалците рискуваха всичко и смениха десния бек Перейра с офанзивния Едер. Северна Ирландия не пропускаше да опита контраатака и стигна до силен удар, който отиде в облаците.

Логичното се случи в 78-ата минута след хубава атака отляво. Топката стигна до Елдер Пощига, който я прати в мрежата за 1:1.

Голът даде още повече импулс в играта на домакините и те притиснаха съперника отново. Роналдо опитваше да отиграва всяка топка. В една атака първо бе отляво, а после отдясно.

В 87-ата минута Варела опита силен шут от дистанция и топката срещна мрежата от външната страна. Всъщност вратаря Керъл докосна топката, но съдията отсъди удар от вратата. В следващата атака Нани стреля над вратата.

Въпреки всички усилия Португалия не успя да стигне до победата и мача приключи 1:1. С това Роналдо и компания събраха 7 точки и се изравниха с Израел на второто място – на пет точки зад Русия.