Двадесет и шест гола за осем мача. А снощната вечер в Шампионската лига принадлежеше на вратарите.

Въпреки изключителните голове, които вкараха Бензема, Елисеу, Кристияно Роналдо, Ел Шаарави, голямото впечатление направиха вратарите. Спасяванията на Кристиян Абиати, Джо Харт, Кенет Вермеер, Роман Вайденфелер, Салваторе Сиригу, Жефри Журдрен бяха тези, които откраднаха шоуто.

Всички ние обичаме да гледаме попадения и затова чакаме с нетърпение мачовете. Но понякога едно спасяване може да бъде също толкова зрелищно и важно, колкото и най-хубавият гол. А снощи Шампионската лига ни дари с изключителни спасявания.

Италианецът Абиати даде тон в тази изключителна вечер. Вратарят на Милан наистина отказа Зенит с изключителните си намеси. "Росонерите" вкараха три гола, но ако не бяха четирите му решаващи спасявания, от които две наистина феноменални, Зенит можеше даже да спечели.

Джо Харт обаче явно беше хвърлял по едно око на мача на Абиати и реши, че не може да остави италианеца да вземе приза за вратар №1 на вечерта. Роберто Манчини бе недоволен от вратаря си след загубата с 2:3 от Реал преди 2 седмици, но сега определи представянето на англичанина като „изключително”. Кошмарната игра в защита на Манчестър Сити обаче продължава и ако не беше Харт, този мач можеше да завърши с хокеен резултат в полза на Борусия Дортмунд.

Харт направи осем изключителни спасявания, които попречиха на немския шампион да си тръгне с трите точки от „Етихад”. А само преди две седмици Манчини каза на своя вратар да „си стои на вратата и да прави спасяванията от които отбора се нуждае”. Харт свърши своята работа повече от добре, защото дори и след изравнителния гол от дузпа в последната минута, Левандовски можеше да донесе успеха на Дортмунд, ако не беше Харт. Вратарят спаси удари на Гьотце, Гюндоган, Левандовски и Ройс.

Но вратарят на Сити не беше единственият, който блестеше между гредите на „Етихад”. Колегата му Роман Вайденфелер е доста по-възрастен и опитен. Той също направи отлични спасявания в този мач, който можеше да завърши спокойно 5:5.

Кристиано Роналдо открадна заглавията в другия мач от групата, като наниза първия си хеттрик в Шампионската лига. Обикновенно когато един вратар допусне 4 гола, трудно може да се говори за добър мач за него. Но Кенет Вермеер впечатли всички. Той отрази поне дузина удари на играчите на Реал. Спря Кака, Бензема, Роналдо и Ди Мария. Стражът на Аякс може да бъде доволен от представянето си.

Впечатляващо се представи и вратарят на Пари Сен Жермен Салваторе Сиригу. Ако не бяха добрите му намеси, победата на Порто можеше да е много по-голяма от това 1:0. Парижани обаче може да се сърдят и на Златан Ибрахимович, който изпусна 2-3 чисти положения още преди паузата. Сиригу направи 12 спасявания във вечерта, но те се оказаха недостатъчни.

Другият френски тим Монпелие стигна до важно равенство като гост на Шалке и то с човек по-малко. Французите могат да благодарят на отличните изяви на вратаря Жофри Журдрен, който още в дебюта си в турнира направи силно впечатление. Стражът отрази много удари и е в основата на спечелената точка за Монпелие.

ПЕТЬО ПЕТЕВ