Робин ван Перси и Уейн Руни показаха неща, които карат феновете на Манчестър Юнайтед да очакват с нетърпение тяхното партньорство във всеки мач, но дори и това разбирателство не можа да скрие някои проблеми в състава на сър Алекс Фъргюсън. Юнайтед победи 2:1 Клуж в Румъния, не без обичайните проблеми.

Ван Перси вкара два гола, за да обърне резултата и да донесе победата и макар резултатите да са постигани, Юнайтед изглеждаше като отбор който е далеч от най-добрата си форма.

И тъй като започнахме с позитивите да ги анализираме първо тях. Ван Перси и Руни комбинираха толкова ефективно в първия си мач, който започнаха като титуляри и двамата. Руни осигури и двата гола за Ван Перси, втория от които беше с майсторски пас и класен завършек от холандеца. Не бива да забравяме, че вратаря на румънците Марио Фелгейрас не се намеси добре и в двете ситуации.

В пълен контраст Давид де Хея бе невероятен на вратата на Юнайтед и неговите съотборници са безкрайно задължени на испанеца, за това че попречи на Клуж да вземе нещо от мача. Де Хея направи две спиращи дъха спасявания през второто полувреме.

И въпреки спасяванията не можем да не отбележим големите проблеми на Юнайтед в дефанзивен план. Червените дяволи са изоставали в резултата в 6 от деветте мача този сезон – статистика, която е тревожна. Да, те обърнаха резултата, за да вземат седма победа в последните 8 срещи, но Фъргюсън има върху какво да мисли.

Юнайтед може да владееше топката в 68% от времето, но на отбора му липсваше острота и Фъргюсън със сигурност е бил доволен, когато е чул последния сигнал. В добавеното време след корнер на Пинто, Рафаел Бастос вече се виждаше като герой, но Де Хея спаси. Малко след това добра намеса на Скот Уутън, влязал на мястото на накуцващия Джони Еванс, спря удар на Рада.

Англичаните изостанаха в резултата в 14-ата минута с гол, който отново показа слабостите в играта, които се превръщат в нещо повече от тенденция. Бързите контри и играчите със скорост, са нещо, което Юнайтед не може да спре. Особено, когато се използват фланговете. Бековете изнемогват и това се видя и при загубата от Тотнъм с 2:3 през уикенда.

Когато Бастос получи топката в центъра той не се забави и веднага я прати далеч на фланга към Моду Сугу. Патрис Евра си мислеше, че ще може да го блокира, но не успя да го направи. Согу го надбяга и намери Капетанос, който прати топката в мрежата.

Пускайки трима души в средата на терена в лицето на Флечър, Андерсон и Клевърли (три от шестте промени в състава в сравнение с Тотнъм), Фъргюсън с имислеше, че ще даде сигурност в дефанзивен план. Нещо, което не се получи.

И в този мач се видя една слабост в защита, която се превръща в постоянен проблем, заради който отбора пуска голове. А това е големият проблем на Юнайтед този сезон.

Срещу Тотнъм на „Олд Трафорд” отбора за трети път в последните 9 мача допусна поне 2 гола. А срещу Клуж за шести път от девет мача изостана в резулата. В играта на Юнайтед се забелязва сериозния проблем да играе срещу отбори които имат бързина и действат добре на контраатака.

Това се вижда много добре още от началото на миналия сезон и особено в големите мачове. Юнайтед спечели само 7 от последните 14 важни мача тази година и загуби 6 от тях, като допусна поне два гола в половината от мачовете.

Ако се върнем до началото на миналия сезон от 26-те мача в Европа Юнайтед има 13 победи, пет равенства и 8 загуби. А срещу водещите клубове в Англия е допуснал поне 2 гола в 11 случая.

Проблемите при контраатака не обясняват сами по себе си тази лоша статистика. Но повдигат въпроси за комбинацията от фактори, които влияят. Липсата на дефанзивен щит пред защитата, слабостта на бековете, както и многото промени заради контузии в центъра на защитата. Всичко това генерира тези проблеми.

Фъргюсън изгуби Неманя Видич, Крис Смолинг и Фил Джоунс заради травми, но вярва, че партньорството между Еванс и Фърдинанд ще излекува проблемите на Юнайтед.

„След първото полувреме срещу Тотнъм бях доста притеснен. Когато допускаш голове по начина, по който го направихме срещу Шпорите, не може да не се притесняваш. Липсваше ни бързина в този мач. Не мисля че спечелихме единоборство през първото полувреме”, призна Фъргюсън през уикенда.

Истината е, че футбола се промени много и сега огромното предизвикателство е как отборите играят без топка. Нещо, в което Барселона е изключителна. Те играят силно не само когато владеят, но и когато трябва да отнемат топката.

Преди Манчестър Юнайтед също беше отличен в това отношение, но сега те са на съвсем средно ниво и точно затова отбора има толкова много поблеми. Да, снощи отбора спечели в Румъния, но все пак съперник бе Клуж, а не някой силен отбор. Все още не се вижда как Юнайтед ще стигне дори до нивото на игра от миналия сезон.

Селекцията на Фъргюсън за мача в Румъния също бе странна. Юнайтед без крила? Отбора, който преди време беше страшилище на фланга с играчи като Гигс, Роналдо, Бекъм, че дори и сега с футболисти като Нани, Йънг и Валенсия. Снощи отбора на Фъргюсън нямаше ширина в състава, а това е странно.

Колко типични №10 може да пуснеш в един мач? Това се питах като видях състава. Клевърли и Руни играеха по-назад. Руни изпълняваше ъгловите удари от едната страна, Ван Перси – от другата. И то при положение, че всички очакват те да са на края на подаванията и да ги завършват.

Фактът, че Патрис Евра – най-слабия играч на Юнайтед в мача, беше капитан, казва много.

Фъргюсън искаше да се подсигури в центъра, след провала срещу Тотнъм, но това отне допълнително от креативността на тима му. Ако не бяха двете добри подавания на Руни, двата класни удара на Ван Перси и двете неумели изяви на вратаря на Клуж, нещата можеха да са по-лоши.

Просто Юнайтед сега е сянка на онзи тим, който преди време печелеше топката в добра позиция и се възползваше от това. Използваше крилата си и разпръскваше играчите и защитата на съперника. Изглежда сега вече Юнайтед не може да го прави. Единственото позитивно от играта на отбора до момента са резултатите. Но ако нещата не се променят, рано или късно и резултатите ще спрат да идват.

ПЕТЬО ПЕТЕВ