Поставената под номер 6 в основната схема Анжелик Кербер стана последната тенисистка, осигурила си място в третия кръг на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк.

В невероятно драматичен сблъсък, изпълнен с какви ли не обрати и завършил четвърт час след полунощ местно време, германката, която е полуфиналистка в турнира от 2011 година, успя да отстрани с 2:1 сета Винъс Уилямс, в отделните части 6/2, 5/7, 7/5.

Началото на срещата изобщо не предвещава подобна инфарктна развръзка, след като бившата номер 1 изигра един от най-слабите сетове в своята кариера, допусна цели 15 непредизвикани и 5 двойни грешки и само след 30 минути вече изоставаше с 2/6.

Нещо повече, на старта на втората част Винъс продължаваше да засипва своята опонентка с непредизвикани грешки и това позволи на Кербер да дръпне с ранен пробив за 2/0 и дори да има две поредни възможности да си осигури аванс от три чисти гейма.

Вместо това обаче Уилямс успя да се събере, влезе в серия от три поредни гейма и поведе с 3/2, като в този момент германката поиска медицински таймаут, с който целеше на накъса устрема на американката.

Тактиката изглежда даде резултати и Кербер на свой ред излезе напред с 4/3, а минути по-късно тя дори имаше възможността да сервира за мача – в десетия гейм при 5/4 в своя полза.

Подкрепяна мощно от публиката, Винъс върна пробива в последния възможен момент, а след това даде всичко от себе си и спечели останалите два гейма, с което на практика възстанови статуквото на корта и прати двубоя в трети сет.

Той започна с измъчени сервис геймове за американката и лесно спечелени подавания от германката, до шестия гейм, в който Уилямс стигна до брейк и поведе с 4/2, но Кербер моментално заличи изоставането си и изравни за 4/4.

Драмата настъпи в единадесетия гейм, в който бившата номер 1 внезапно изпадна в дупка, изигра безобразен сервис гейм и буквално подари пробива на своята опонентка, която този път не сбърка и успешно сервира за крайната победа.

Резултати:

II кръг:      
 /жени/:      
       
Агниешка Радванска 4 6 6
Карла Суарес Наваро 6 3 0
       
Серена Уилямс 6 6  
М.Х. Мартинес Санчес 2 4  
       
Доминика Цибулкова 7 7  
Бояна Йовановски 6 6