Миналогодишната носителка на трофея Саманта Стоусър започна с летящ старт защитата на титлата си на последния за сезона турнира от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк.

Австралийката, която е поставена под номер 7 в основната схема, се нуждаеше само от 51 минути, за да сломи съпротивата на хърватката Петра Мартич, за крайното 6/1, 6/1 и по този начин изпревари внезапната буря, извила се над Голямата ябълка и прекъснала програмата на турнира за около 2 часа.

Още от първите минути на срещата Сам Стоусър даде ясни индикации, че няма никакво намерение да си губи времето и спечели първите 19 разигравания, с което си осигури преднина от 4/0 и 40:0 на собствен сервис.

Последва неочаквана двойна грешка, която даде глътка въздух на слисаната хърватка, а малко по-късно тя дори спечели гейма на честта, но за нещо повече в този двубой Мартич нямаше нито сили, нито възможности и така напълно заслужено тя напусна надпреварата.

Надпреварата във “Флашинг Медоус” напуснаха обаче и три от най-добрите тенисистки на Германия - Сабине Лисицки, Юлия Гьоргес и Андреа Петкович, които бяха елиминирани съответно от Сорана Кърстеа, Кристина Плишкова и Ромина Опранди.

И ако загубата на Петкович можеше донякъде да се очаква, предвид дългото й отсъствие от корта поради контузията в глезена, то Гьоргес и Лисицки могат да се сърдят само на себе си и крайно непостоянните си изяви напоследък.

Резултати:

I кръг    
 /жени/:    
     
Марион Бартоли 6 7
Джейми Хемптън 3 6
     
На Ли 6 6
Хедър Уотсън 2 3
     
Надя Петрова 6 7
Ярмила Гайдосова 3 6
     
Луси Храдечка 6 6
А. Медина Гаригес 3 3