Бившата шампионка от Уимбълдън Петра Квитова спечели трофея от силния международен тенис турнир на твърда настилка от категорията “Премиер” в Ню Хейвън с общ награден фонд 637 000 долара.

Това стана факт, след като на финала тази нощ чехкинята, която бе поставена под номер 2 в основната схема, надигра трудно с 2:0 сета чаровната рускиня Мария Кириленко, в отделните части 7/6, 7/5.

Двубоят започна и протече до самия край със здрава битка, в която и двете тенисистки показаха, че желаят победата, но все пак опитът в подобни двубои и по-голямата физическа мощ на чехкинята я изведоха до успеха.

В първия сет и Кириленко, и Квитова заложиха на красивите завършващи удари, размениха си по два ранни пробива, за да се стигне до ключовия единадесети гейм, в който рускинята внезапно пропадна и буквално подари поредния брейк на своята опонентка.

Световната номер 5, която вече спечели US Open сериите, имаше възможността да сервира за сета при 6/5, но точно в този момент половинката на Алекс Овечкин блесна с ретурите си и съдбата на сета трябваше да се реши след тайбрек.

В него Квитова дръпна с ранен минипробив за 3:0 и в последствие с 5:2, но рускинята успя да заличи изоставането си и да изравни за 6:6. Последваха няколко ситуации, в които и двете финалистки имаха шансове да затворят частта в своя полза, но в крайна сметка това стори чехкинята при резултат 11:9.

В началото на втория сет обаче Кириленко изглеждаше напълно преобразена и наложи изцяло темпото в разиграванията, възползва се максимално от множеството грешки на чехкинята и си осигури комфортен аванс от 5/2.

Нещо повече – рускинята, която на олимпийския турнир в Лондон отстрани именно Петра Квитова, имаше шанса да сервира за втория сет на два пъти, но вместо да вземе своето тя допусна чехкинята да влезе в серия от пет последователни гейма, с която да сложи точка на този финален сблъсък.

Статистиката от мача:

Квитова   Кириленко
61 1-ви сервис % 71
7 Асове 0
3 Двойни грешки 7
 6/12 Възможности за пробив  5/7
88 Общо спечелени точки 76
  Времетраене: 2.08 ч.