Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели днешната надпревара за Голямата награда на Индианаполис – 11-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Испанецът господстваше през целия уикенд на американска земя, като бе с най-добри времена в свободните тренировки, във вчерашните квалификации за място и разбира се в самото състезание, което му донесе и втората победа за сезона.

Началото на гонката обаче бе за местния любимец Бен Спийс, който успя да се изстреля от четвърта стартова позиция и да оглави колоната, плътно следван от Педроса и Лоренцо.

Постепенно обаче лидерът в генералното класиране започна да изостава и борбата се съсредоточи само между Дани и американеца, докато малко по-назад в колоната Кейси Стонър се опитваше да си пробие път напред, заклещен в сандвича на Алваро Баутиста и Щефан Брадъл.

22 обиколки преди края двигателят на “Ямаха”-та на Спийс не издържа и го извади от надпреварата, което отвори широко вратите за крайната победа пред Дани Педроса.

Испанецът се възползва максимално от случилото се, натрупа повече от комфортен аванс пред втория Хорхе Лоренцо и напълно необезпокоявано пресече пръв финалната линия, като по този начин върна донякъде интригата за титлата този сезон.

Втори остана Хорхе Лоренцо, а последното място на почетната стълбичка заслужи представителят на “Ямаха Тех 3” Андреа Довициозо, който се пребори за мястото си на подиума с контузения Кейси Стонър.

Класиране за ГП на Индианаполис:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 46:39.631
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 10.823
3. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 17.310
4. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 19.803
5. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 22.556
6. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 30.072
7. Валентино Роси Дукати  + 57.614
8. Карел Абрахам Кардиън АВ  + 1:08.442
9. Йони Ернандес Авинтиа  + 1:11.106
10. Алекс Еспаргаро Аспар  + 1:14.079