Бившата шампионка от Откритото първенство на Франция На Ли срещу германката Анжелик Кербер е тазгодишният финал от престижния международен тенис турнир от категорията “Премиер” в Синсинати с общ награден фонд 2 168 400 долара.

Пътят на китайката до заключителния двубой за трофея премина през победи над Сорана Кърстеа, Йохана Ларсон, Агниешка Радванска и на полуфиналите днес срещу любимката на домакините Винъс Уилямс със 7/5, 3/6, 6/1.

Двубоят започна изключително оспорвано, но двойна грешка от страна на Винъс в петия гейм позволи на Ли да дръпне с пробив аванс за 3/2. Последва солиден сервис гейм за поставената под номер 9 в основната схема, за да се стигне до десетия гейм, в който тя да сервира за затварянето на първата част.

Точно в този момент по-голямата от сестрите Уилямс демонстрира шампионския и дух, успя да върне брейка и да изравни за 5/5, но нова серия от два поредни гейма за китайката й позволиха да измъкне този първи сет.

Във втората част американката обаче обърна развоя на срещата, бе достатъчно ефективна при разигран първи начален удар (80%), а ретурите й създадоха доста главоболия на нейната опонентка и след два пробива статуквото на корта бе възстановено.

В заключителния трети сет обаче физическите сили на Винъс се поизчерпаха и тя не бе в състояние да продължи да се състезава в същия ритъм, позволи на Ли изцяло да поеме инициативата и след два часа и 9 минути игра да затвори срещата в своя полза.

В другия полуфинал пък, почти по същия сценарий, Анжелик Кербер спря Петра Квитова след 6/1, 2/6, 6/4, като по този начин германката нанесе първа загуба на бившата шампионка от Уимбълдън за последните две седмици.

Статистика от двата полуфинала:

Ли   В.Уилямс
64 1-ви сервис % 58
2 Асове 1
4 Двойни грешки 8
 5/11 Възможности за пробив  3/7
103 Общо спечелени точки 91
  Времетраене: 2.09 ч.  
     
Кербер   Квитова
65 1-ви сервис % 70
4 Асове 4
5 Двойни грешки 4
 5/10 Възможности за пробив  4/11
92 Общо спечелени точки 81
  Времетраене: 1.54 ч.