Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели днешните квалификации за място преди утрешния старт за Голямата награда на Индианаполис – 11-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Нисичкият испанец не се замеси нито веднъж в множеството инциденти в квалификационната сесия и завъртя рекордно бърза обиколка от 1:38.813 мин., което му гарантира първата позиция утре на стартовата решетка.

Плътно до него, от втора позиция, утре ще потегли водачът в генералното класиране и основен претендент за титлата този сезон Хорхе Лоренцо от тима на Ямаха, който имаше доста затруднения с намирането на оптималните настройки на машината си, но по всичко изглежда, че механиците от неговия щаб са си свършили чудесно работата през изтеклите 24 часа.

Последното място на първа стартова редица си заслужи представителят на “Ямаха Тех 3” Андреа Довициозо, а след него се нареждат местният любимец Бен Спийс и новобранецът този сезон в Мото ГП – Щефан Брадъл.

Разбунилият духовете тази седмица Кейси Стонър, който засипа с критики Валентино Роси, даде шесто време още в началните минути на сесията, а малко по-късно на фаталния 13-ти завой влезе в тежък хайсайд и дори бе откаран в болница, като участието му утре е под въпрос.

Абсолютно на същото място и по същия начин Ники Хейдън изхвърча от трасето, като и заради него днешните квалификации бяха прекъснати, докато не се изясни с точност, какво е състоянието на американеца, а след това стана ясно, че утре Ники трябва да мине специален фитнес тест, преди да бъде допуснат да са състезава.

Класиране в квалификациите за ГП на Индианаполис:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 1:38.813
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.100
3. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.422
4. Бен Спийс Ямаха     + 0.466
5. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 0.624
6. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.652
7. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 0.736
8. Ники Хейдън Дукати  + 0.935
9. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 1.259
10. Ранди Де Пюне Аспар  + 1.624