Пилотите на “Репсол Хонда” Кейси Стонър и Дани Педроса спечелиха съответно първата и втората свободни тренировки преди неделния старт за Голямата награда на Индианаполис – 11-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Австралиецът успя да се измъкне невредим от поредицата катастрофи в първата сесия, която се проведе малко след като над трасето се изля проливен дъжд и в крайна сметка завъртя най-бързата обиколка за 1:41.925 мин.

На близо две десети след него се нареди съотборникът му Дани Педроса, а трети за радост на всички тифози и многобройни фенове тук бе пилотът на “Дукати” и местен любимец – Ники Хейдън.

Лошите новини обаче бяха за бокса на “Прамак”, чийто състезател Ектор Барбера претърпя тежък хайсайд, излетя от машината си и бе откаран по спешност в местната болница, където бе установено, че има фрактура на гръбначния стълб и няма да се състезава за известно време.

По време на вторите свободни тренировки вече трасето бе напълно сухо, а най-бърз се оказа Дани Педроса, който спря хронометрите на 1:39.783 мин., а непосредствено зад него останаха представителите на заводския тим на “Ямаха” – Бен Спийс и Хорхе Лоренцо.

По всичко изглежда, че новините около раздялата на Валентино Роси с “Дукати” оказват негативно влияние върху италианеца и днес той даде съответно девето и десето време.

Класиране след вторите свободни тренировки:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 1:39.783
2. Бен Спийс Ямаха     + 0.295
3. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.719
4. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.777
5. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.840
6. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 1.272
7. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 1.289
8. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 1.472
9. Ники Хейдън Дукати  + 1.614
10. Валентино Роси Дукати  + 1.746