14 август е исторически ден за футбола, защото именно на тази дата преди 10 години Кристиано Роналдо направи професионалния си дебют.

Блеснал в школата на Спортинг и вкарал красив гол в контролата срещу Бетис няколко дни по-рано, треньорът на Лъвовете Ласло Бьолони го пуска на терена срещу Интер в квалификациите за Шампионската лига. Останалото както казват, е история.

Мачът завършва 0:0, но 17-годишният тинейджър веднага привлича вниманието към себе си.

През есента на същата година следва пробен период в Арсенал, но Арсен Венгер се бави със завършването на сделката и през лятото на 2003-а сър Алекс Фъргюсън го взима в Манчестър Юнайтед за 15 милиона евро.

Следва период на развитие, в който Роналдо бързо се превръща в основна част от Червените дяволи и в един от най-силните футболисти в света, за да стигне до спечелването на Златната топка през 2008 година.

След 6 години на “Олд Трафорд” и 118 гола в 292 мача, през лятото на 2009 година Юнайтед го продава на Реал Мадрид за невероятните 94 милиона евро. Парите обаче не са хвърлени на вятъра, защото до този момент Кристиано има 146 попадения в 144 срещи за столичани, окончателно утвърждавайки се като футболна икона.