Бившата шампионка от Уимбълдън Петра Квитова срещу бившата шампионка от Ролан Гарос На Ли е финалът на тазгодишното издание на престижния международен тенис турнир от категорията “Премиер” в Монреал с общ награден фонд 2 168 400 долара.

Чехкинята стигна до този решителен сблъсък след като преодоля последователно Ксения Первак, Марион Бартоли, Тамира Пашек и на полуфинала рано тази сутрин бившата номер 1 Каролине Возняцки с 3/6, 6/2, 6/3.

Квитова започна ужасно срещата, като непредизвиканите грешки изобилстваха в играта й, първият й начален удар също не спореше и тя на три пъти загуби подаването си, което бе повече от достатъчно за датчанката да затвори в своя полза първата част.

Постепенно обаче чехкинята успя да намери ритъма си на игра, заигра солидно от дъното на корта и резултатът не закъсня – перфектен втори сет, в който Квитова дори не даде шанс за брейк на своята опонентка, а в третата част отново бе по-инициативната и така след близо два часа игра стигна до така желания обрат.

Още по-драматичен пък се оказа сблъсъкът между На Ли и Луси Шафарджова, след като в дълги периоди от срещата китайката бе сериозно изоставаща, а в заключителната трета част дори имаше пасив от 1/4.

Липсата на опит в подобни важни двубои обаче от страна на чехкинята и огромната рутина на Ли й помогнаха да се измъкне от критичната ситуация и след пробив в последния възможен момент бившата носителка на трофея от Ролан Гарос стигна до крайния успех - 3/6, 6/3, 7/5.

Статистиката от двата полуфинала:

Квитова   Возняцки
62 1-ви сервис % 54
5 Асове 1
4 Двойни грешки 5
 6/10 Възможности за пробив  4/9
83 Общо спечелени точки 72
  Времетраене: 1.54 ч.  
     
Ли   Шафарджова
74 1-ви сервис % 65
5 Асове 2
7 Двойни грешки 5
 4/6 Възможности за пробив  3/3
89 Общо спечелени точки 83
  Времетраене: 1.55 ч.