По възможно най-вълнуващия начин завърши днешната програма в олимпийския плувен басейн в Лондон, след като сензационно Флоран Манаду от Франция спечели златния медал в дисциплината 50 метра свободен стил.

Вниманието на всички бе насочено към фаворитите от САЩ и Бразилия в централните коридори, но Манаду изненада основните претенденти за титлата, като даде най-доброто време от 21.34 сек.

Втори, на две десети след французина, финишира 28-годишният Кълън Джоунс (САЩ), за когото това е второ сребърно отличие от Игрите, а трети остана голямата звезда в тази спринтова дисциплина – бразилецът Сезар Сиело.

Малко преди този вълнуващ финал се проведе и заключителната битка в надпреварата 800 метра свободен стил при дамите, където с олимпийската титла се окичи 15-годишната Кети Лидецки от САЩ.

Тинейджърката от Вашингтон дълго време плуваше дори под границата на световния рекорд, но силите не й достигнаха в последните 15 метра и тя ще трябва да се задоволи “само” със златния медал.

Втора, на повече от 4 секунди от победителката, остана плувкинята от Испания Мирела Гарсия Белмонте, а трета се нареди представителката на домакините Ребека Адлингтън.

Класиране:

  50 м свободен стил /мъже/  
       
1. Флоран Манаду Фр   21.34
2. Кълън Джоунс САЩ  + 0.20
2. Сезар Сиело Бр  + 0.25
4. Бруно Фратус Бр  + 0.27
4. Антъни Фратус Бр  + 0.44
6. Роланд Шойман ЮАР  + 0.46
7. Ричард Бовел Тринидад  + 0.48
8. Иймън Съливан Австрл  + 0.64