Майкъл Фелпс спечели четвъртия си медал от XXX-те летни олимпийски игри в Лондон, след като преди минути завоюва титлата в дисциплината 200 метра съчетано плуване за мъже.

Във финала “куршума от Балтимор” практически бе без конкуренция и грабна отличието с време от 1:54.27 мин., като на повече от половин секунда след победителя финишира вторият – Райън Лохте.

Лохте имаше малшансът в днешната програма, и то в рамките на по-малко от половин час, да бъдат заложени и двата финала, в които той имаше реални шансове да атакува златния медал – 200 метра гръб и 200 метра съчетано и това изцеди силите му и го остави без титла.

С бронза на 200 съчетано плуване се отличи звездата на унгарския национален отбор – Ласло Чех, който преди 4 години на финала в Пекин успя да се вклини между двамата американци, но днес трябваше да се задоволи с третото място.

В последната надпревара, в която се разпределяха медали днес – 100 метра свободен стил за жени - титлата отиде у холандката Раноми Кромоуиджожо, която донесе първото златно отличие от Игрите в Лондон за представителите на ниската земя и то с нов олимпийски рекорд.

Втора остана белорускинята Анастасия Херасименя, а бронза заслужи китайката Тайнг Йи.

          200 м съчетано /мъже/  
1. Майкъл Фелпс САЩ 1:54.27
2. Райън Лохте САЩ  + 0.63
3. Ласло Чех Унг  + 1.95
4. Тиаго Перейра Бр  + 2.47
5. Косуке Хагино Яп  + 3.08
6. Кен Такакува Яп  + 4.26
7. Джйемс Годуърд Влкбр  + 4.78
8. Маркус Деблер Гер  + 4.83