Роджър Федерер продължава похода си към така желаната от него олимпийска титла, след като преди минути си осигури място на полуфиналите на тенис турнира от програмата на Игрите в Лондон.

След последователните си успехи над Алехандро Фая, Жулиен Бенето и Денис Истомин, преди минути, в сблъсък от четвъртфиналната фаза на надпреварата, Маестрото от Базел срази 206-сантиметровия Джон Иснър с 6/4, 7/6.

Началото на двубоя премина изцяло под диктовката на сервиращите, които без никакви затруднения успяваха да вземат своето, за да дойде деветия гейм, в който Федерер нанесе решителния си удар – успя да парира мощния сервис на американеца, стигна до пробив, а след това успешно затвори сета с 6/4.

Картината на корта остана непроменена и във втория сет – без пробиви в 12-те гейма, а развръзката на мача дойде след брутална намеса на мрежата, капитализирала мачбола на швейцареца.

Така в опит за първи път в своята кариера да достигне до директния сблъсък за трофея от най-големия спортен форум на планета Роджър Федерер ще се изправи срещу Хуан Мартин Дел Потро.

В последния четвъртфинал при мъжете Кулата от Тандил очаквано спря устрема на младия самурай Кей Нишикори и за близо два часа игра стигна до победното 6/4, 7/6.

Ето и статистиката от двата двубоя:

Федерер   Иснър
63 1-ви сервис % 71
3 Асове 8
1 Двойни грешки 1
26 Уинъри 24
12 Непредизвикани грешки 22
 1/4 Възможности за пробив  0/1
  Времетраене: 1.25 ч.  
     
Дел Потро   Нишикори
64 1-ви сервис % 69
2 Асове 2
3 Двойни грешки 2
21 Уинъри 18
20 Непредизвикани грешки 16
 4/6 Възможности за пробив  3/6
  Времетраене: 1.55 ч.