Нейтън Ейдрън (САЩ) е новият олимпийски шампион в една от най-престижните дисциплини в плувните спортове – 100 м свободен стил, след като спечели финала тази вечер на олимпийския басейн в Лондон с време от

Само на една стотна след американеца финишира голямата звезда на австралийците и основен фаворит за титлата Джеймс Магнусен, който опита да атакува Ейдриън в последните 15-ина метра, но представителят на САЩ отговори достойно и напълно заслужено се поздрави с така ценния успех.

Бронзовото отличие остана за канадеца Брент Хейдън, който преплува 100-метровата дистанция за 47.80 м., а голямата звезда на “петлите” Яник Анел завърши едва четвърти.

Поводите за радост при янките се удвоиха след триумфа на дамската щафета в 4 х 200 м свободен стил – последен старт от днешната програма на XXX-те летни олимпийски игри.

Миси Франклин не успя да даде търсения старт от щаба на американците на първи пост, но великолепната Алисън Шмит на четвърти не устави никакво съмнение в превъзходството на квартета на САЩ и върна титлата у дома след 8-годишна пауза.

Сребърните медали отидоха при щафетата на Австралия, а бронзовите – при французойките.

          100 м свободен стил /мъже/
1. Нейтън Ейдриън САЩ 47.52
2. Джеймс Магнусен Австрл  + 0.01
3. Брент Хейдън Кан  + 0.28
4. Яник Анел Фр  + 0.32
5. Себастиан Вершурен Хол  + 0.36
6. Сезар Сиело Бр  + 0.40
7. Хансер Гарсия Куба  + 0.52
8. Никита Лобинцев Рус  + 0.92