23-годишният Даниел Гюрта (Унг) е новият златен медалист в дисциплината 200 м бруст за мъже от програмата на XXX-те летни олимпийски игри, които се провеждат в Лондон.

Младият унгарец бе сребърен медалист преди 8 години на Игрите в Атина, но днес успя да стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, спирайки хронометрите на 2:07.28 мин., което е и нов световен рекорд.

Втори, само на 0.15 секунди след победителя, финишира представителят на домакините Майкъл Джеймисън, който донесе и първият медал за мъжката половина от британската спортна делегация в Лондон.

С бронза се отличи японецът Рио Татеиши, а великият Косуке Китаджима, който е двукратен олимпийски шампион в тази надпревара, даде всичко от себе си и дълго време плува дори под границата на световния рекорд, но в крайна сметка финишира едва четвърти.

Преди минути пък завърши и финала в дамската надпревара на 200 м бътерфлай, където олимпийска шампионка стана китайката Лиуянг Джао, която с впечатляващи последни 50 метра стигна до 4-ия златен медал за своята страна в плувания басейн в Лондон.

Втора, остана испанката Мирела Гарсия Белмонте, а бронзовото отличие заслужи японката Нацуми Ноши.

          200 м бруст /мъже/  
1. Даниел Гюрта Унг 2:07.28 WR
2. Майкъл Джеймисън Влкбр  + 0.15
3. Рио Татиеши Яп  + 1.01
4. Косуке Китаджима Яп  + 1.07
5. Скот Уелц САЩ  + 1.74
6. Кларк Бъркъл САЩ  + 1.97
7. Брентън Рикард Австрл  + 2.00
8. Андрю Юилис Влкбр  + 2.16