Настоящият носител на титлата Кейси Стонър спечели надпреварата за Голямата награда на САЩ – десети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Представителят на “Репсол Хонда” загуби вчерашната квалификация за място в последните секунди, но днес взе сладък реванш от водача в генералното класиране Хорхе Лоренцо, записвайки четвъртата си победа за сезона и трета в неговата кариера на култовото трасе “Лагуна Сека”.

Началото на надпреварата обаче бе отлично за Лоренцо, който удържа лидерството си след емблематичния първи завой и остави зад себе си двете Хонди на Дани Педроса и Кейси Стонър.

От първите трима единствено австралиецът бе заложил днес на по-мека предна гума и по всичко изглеждаше, че това бе печелившото решение, след като Стонър започна да навлиза в ритъм и без особени усилия задмина съотборника си Дани Педроса.

Започна люта битка между Лоренцо и Стонър за лидерската позиция, като единадесет тура преди финала световният шампион успя да изпревари испанеца при влизането на първия завой и оттук до края не допусна да му отнемат водачеството.

Така с второто място трябваше да се задоволи асът на “Ямаха”, а трети се нареди Дани Педроса. 7-кратният световен шампион в кралския клас Валентино Роси падна зрелищно на “тирбушона” три обиколки преди финала, но за щастие се отърва без наранявания.

Класиране за Гран При на САЩ:

  пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 43:45.961
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 3.429
3. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 7.633
4. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 18.602
5. Кал Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 18.779
6. Ники Хейдън Дукати  + 26.902
7. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 28.393
8. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 50.246
9. Алекс Еспаргаро Аспар  + 1:18.993
10. Карел Абрахам Кардиън  + 1:22.076