Феноменален завършек имаше днешният състезателен ден в плувния комплекс на олимпийските игри в Лондон, след като мъжкият квартет на Франция хвърли бомбата в финала на класическата надпревара 4 х 100 метра свободен стил.

Сочените за абсолютни фаворити тимове на САЩ и Австралия бяха принудени да признаят превъзходството на “мускетарите”, които благодарение най-вече на фантастичния си последен пост в лицето на Яник Аниел стигнаха до златните отличия с време от 3:09.93 мин.

В началото обаче по всичко изглеждаше, че американците държат изцяло контрола върху развитието на надпреварата, след като Адриан Нейтън и Майкъл Фелпс парираха в зародиш високо афишираните амбиции на “кенгурата” и натрупаха солиден аванс.

Постепенно обаче фокусът на дуела бе изместен към шести коридор, където французите тихо ковяха своя знаменит успех и точно в последните 50 метра от дистанцията Яник Аниел стопи аванса на Райън Лохте и остави американците със сребърните отличия.

Бронзовите медали заслужиха плувците на Русия, а прехваления тим на Австралия в крайна сметка трябваше да се задоволи едва с четвъртото място.

И за да е двоен триумфът на “петлите” днес, малко преди знаменития успех на мъжката щафета, Камели Мюфа донесе първия индивидуален златен медал за Франция в дисциплината 400 м свободен стил.

Класиране:

   4 x100 м свободен стил /мъже/
  отбор нац. време
1. Франция САЩ 3:09.93
2. САЩ Кит  + 0.45
3. Русия Австрл  + 1.48
4. Австралия Шв  + 1.70
5. ЮАР Ит  + 3.52
6. Германия Дан  + 3.59
6. Италия САЩ  + 4.20
8. Белгия Влкбр  + 4.47