Шампионката от Откритото първенство на Франция Мария Шарапова започна с летящ старт участието си на олимпийския тенис турнир, който се провежда на кортовете на “Ол Инглънд клъб”.

Рускинята, която имаше честта да предвожда делегацията на Сборная по време на официалната церемония по отриването на най-големия спортен форум на планетата в Лондон, демонстрира днес, че изцяло е загърбила незабравимите емоции от петък вечер и вече е насочила вниманието си само към битките на зеления килим.

С най-голяма сила това усети представителката на Израел Шахар Пеер, която за 65 минути игра срещу чаровната Маша успя да запише само два гейма за крайното 6/2, 6/0 в полза на Шарапова.

Така във втория кръг на надпреварата рускинята ще се изправи срещу победителката от двойката Луси Шафарджова – Лара Робсън, а днешната победа, съчетана с изненадващата загуба на Агниешка Радванска, означава, че от следващото обновяване на световната ранглиста Маша ще се върне като номер 2 сред професионалистките.

Преди минути пък завърши и започналия в ранния следобед двубой между Новак Джокович и Фабио Фонини, като след тристова битка с успех се поздрави сърбинът – 6/7, 6/2, 6/2.

Заради изсипалия се дъжд над английската столица срещата бе прекъсната при резултат 7:7 точки в тайбрека на първия сет, а след около 3-часова пауза мачът бе подновен.

Италианецът спечели първите две разигравания, което означаваше и сет в негова полза, но Ноле бързо успя да обърне развоя на двубоя и след като спечели категорично втората част, реализирайки два пробива за 6/2.

В третия гейм на заключителната трета част Джокович окончателно уби интригата в този двубой, след като проби Фонини и оттук до края бе въпрос на рутина да затвори мача в своя полза.

Във втория кръг съперник на световния номер 2 ще бъде или американецът Анди Родик, или представителят на Словения Мартин Клижан.

Ето и статистиката от двата двубоя:

Шарапова   Пеер
61 1-ви сервис % 58
1 Асове 0
2 Двойни грешки 5
22 Уинъри 2
17 Непредизвикани грешки 16
 6/6 Възможности за пробив  1/4
  Времетраене: 1.05 ч.  
     
Джокович   Фонини
65 1-ви сервис % 67
11 Асове 4
1 Двойни грешки 3
33 Уинъри 19
23 Непредизвикани грешки 27
 5/10 Възможности за пробив  1/2
  Времетраене: 1.52 ч.