16-годишната Шивен Йе (Кит) е новата олимпийска шампионка в дисциплина 400 метра съчетано плуване, след като тази вечер тя успя да спечели по впечатляващ начин финала в дисциплината от програмата на Игрите в Лондон.

Американката Елизабет Бийзел изглеждаше като абсолютна фаворитка в състезанието, като след първите два стила имаше чувствителна преднина, но тинейджърката от Жежианг направи феноменални последни 150 метра и буквално отвя своите съпернички по пътя към титлата, финиширайки с нов световен рекорд – 4:28.43 мин.

Сребърното отличие остана именно за Елизабет Бийзел, а с бронза се окичи друга представителка на Китай – Ксюансю Ли, която финишира на близо 5 секунди от своята сънародничка.

Така след триумфа на Сун по-рано тази вечер в надпреварата 400 метра свободен стил при мъжете, Китай отново дава заявка за призовото място в надпреварата в олимпийския плувен басейн, като с интерес се очаква отговорът на американци, австралийци и европейци.

Частично “кенгурата” отговориха буквално минути след триумфа на Йе, като спечелиха златните медали в дамската щафета 4 х 100 метра свободен стил, изпреварвайки тимовете на Холандия и САЩ.

На четвъртото място останаха именно китайките, а веднага след тях се наредиха тимовете на Великобритания и Дания, а щафетата на Швеция бе дисквалифицирана.

Класиране 400 метра съчетано плуване /жени/:

  име нац. време
1. Шивен Йе Кит 4:28.43 WR
2. Елизабет Бийзел САЩ  + 2.84
3. Ксюансю Ли Кит  + 4.48
4. Катинка Хожу Унг  + 5.06
5. Хана Майли Влкбр  + 5.74
6. Стефани Райс Австрл  + 7.06
6. Кейтлин Леверенц САЩ  + 7.06
8. Мирела Гарсия Исп  + 7.19