Абсолютният фаворит Райън Лохте (САЩ) спечели златният олимпийски медал в дисциплината 400 м съчетано плуване, след като на финала тази вечер преплува дистанцията за 4:05.18 мин.

Американецът остана без никаква конкуренция още след първите двеста метра, като преди финалното обръщане дори бе с близо половин секунда под световния рекорд, но не успя да поддържа това темпо до самия финал и в крайна сметка остана на повече от секунда от върховото постижение в тази дисциплина.

Със сребърното отличие се поздрави бразилецът Тиаго Перейра, а бронза остана за сензацията от “страната на изгряващото слънце” – 17-годишния Косуке Хаджино, който за втори път подобрява азиатския рекорд.

Голямата звезда в световното плуване – Майкъл Фелпс, който влезе с последно време във финала, не успя да впечатли с нищо особено и трябваше да се задоволи с нетипичното за него четвърто място, с пасив от повече от четири секунди от времето на Лохте.

Преди минути пък завърши и финалът на 400 м свободен стил, който бе спечелен от китаеца Янг Сун. С феноменални последни 150 метра Сун си осигури златния медал, който бе гарниран и с нов олимпийски рекорд, подобрявайки постижението на легендата Йън Торп от Игрите в Сидни преди 12 години.

Интересен факт е, че бронзовото отличие в тази надпревара остана за корееца Парк, който бе дисквалифициран днес на полуфиналите заради фалстарт, но след подадена контестация от корейския щаб решението бе преразгледано и олимпийския шампион от Игрите в Пекин бе допуснат до състезанието.

Класиране в 400 м съчетано плуване /мъже/:

  име нац. време
1. Райън Лохте САЩ 4:05.18
2. Тиаго Перейра Бра  + 3.68
3. Косуке Хаджино Яп  + 3.76
4. Майкъл Фелпс САЩ  + 4.10
5. Чад Ле Клос ЮАР  + 7.24
6. Юя Хорихата Яп  + 8.12
7. Томас Холмс Австрл  + 8.31
8. Лука Марин Ит  + 9.71