Лидерът в световната ранглиста Роджър Федерер стартира с крайно измъчена победа похода си към титлата от тенис турнира от програмата на XXX-те летни олимпийски игри в Лондон.

В среща от първия кръг на надпреварата жребият изправи Маестрото от Базел срещу 51-ия в световната ранглиста Алехандро Фая и мнозина очакваха протоколна победа за швейцареца, но се получи изключително зрелищен и драматичен двубой, в който Федерер трябваше да се вложи максимално, за да стигне до успеха с 6/3, 5/7, 6/3.

Началото на този сблъсък на централния корт на “Ол Инглънд клъб” изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като Роджър сравнително лесно спечели първия сет и поведе с ранен пробив на старта на втората част.

Драмата обаче започна в деветия гейм, в който Фая успя да отрази три поредни мачбола на свой сервис, а след това н последния възможен момент проби подаването на именития си съперник и изравни за 5/5.

Последва гейм, в който магьосникът от Колумбия отново се измъкна от 0:40, а след това изправи на крака всички латиноамериканци, пробивайки за втори пореден път швейцареца и изравнявайки резултата в сетовете.

Заключителната трета част започна с подчертано предимство на сервиращите, за да се стигне до емблематичния седми гейм, в който Федерер нанесе решителния си удар, стигна до брейк и оттук до края на мача не позволи на своя съперник да увеличи актива си.

Така във втория кръг Роджър Федерер ще се изправи срещу французина Жулиен Бенето, който по-рано днес се разправи с “полковника” от руската тенис армия – Михаил Южни.

Далеч от проблемите на Федерер се разви дебютния мач на олимпийските игри в Лондон за шампионката от Уимбълдън Серена Уилямс, която просто прегази бъвшата номер 1 Йелена Янкович с 6/3, 6/1.

Още резултати:

I кръг:      
 /мъже/      
       
Джон Иснър 7 6  
Оливие Рокус 6 4  
       
Денис Истомин 6 7  
Фернандо Вердаско 4 6  
       
I кръг:      
 /жени/      
       
Ализе Корне 7 6  
Тамира Пашек 6 4  
       
Вера Звонарьова 7 6  
София Арвидсън 6 4  
       
Карла Суарес Наваро 3 7 10
Саманта Стоусър 6 5 8