Великолепен ден за българския тенис се оформи днес на олимпийските игри в Лондон, след като и двамата наши представители започнаха с впечатляващи победи участието си на “Ол Инглънд клъб”.

Преди около час първата ни ракета при дамите Цвети Пиронкова отстрани сочената за фаворитка Доминика Цибулкова с 2:0 сета, а преди минути Григор Димитров отстрани също с 2:0 сета Лукаш Кубот, в отделните части 6/3, 7/6.

Гришо започна двубоя на високи обороти и след ранен пробив си осигури преднина от 3/0, която с оглед на почти безупречната му игра в собствените сервис геймове бе повече от достатъчна за успеха в първия сет с 6/3.

За съжаление обаче втората част започна напълно противоположно – със сервис гейм на нула за Кубот, който бе последван от пробив в неговата сметка, а след нов убедителен сервис гейм преднината на поляка вече бе 3/0.

Постепенно обаче Гришо започна да си връща ритъма на игра, затрудняваше все повече и повече своя опонент в собствените му подавания и така в десетия гейм, в който 30-годишният Кубот сервираше за втората част, той бе пробит, а след това Димитров стигна и до равенство за 5/5.

Последва безпроблемен сервис гейм за поляка, а след това Григор отрази сетбол, преди да вкара мача в тайбрек,  където стигна до минибрейк за 4:2, а след това спечели разиграванията на собствен сервис и така след час и 18 минути игра стигна до така ценния успех.

Във втория кръг съперник на младия хасковлия ще бъде победителят от сблъсъка между Жил Симон и Михаил Кукушкин, които играят по-късно.

Статистиката от двубоя:

Димитров   Кубот
65 1-ви сервис % 77
9 Асове 4
2 Двойни грешки 1
21 Уинъри 19
18 Непредизвикани грешки 16
 2/5 Възможности за пробив  1/8
  Времетраене: 1.18 ч.