Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса даде най-доброто време в първите свободни тренировки преди неделния старт за Голямата награда на САЩ – десети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Испанецът, който този уикенд на Лагуна Сека е с ново шаси и нов двигател, успя да завърти най-добрата си обиколка за 1:21.424 мин., като изпревари с по-малко от десета основния претендент за кралската корона този сезон – Хорхе Лоренцо.

С трето време за момента се поздрави настоящият световен шампион Кейси Стонър, който за разлика от съотборника си Педроса е само с нов двигател, но със старото шаси на своята “Хонда”.

Веднага след австралиецът пък се нареди един от местните любимци – Бен Спийс, който хвърли бомбата преди няколко дни с анонса си, че след края на сезона ще се раздели с екипа на “Ямаха”, но въпреки това демонстрира отлично настроение и записа не лоши времена на “Тирбушона”.

Разбира се под лупа се следеше представянето и на скудерия “Дукати”, както заради афишираните очаквания на тима за скъсяване на дистанцията между тях и отборите в челото, а така също и заради звездата на домакините Ники Хейдън.

За огромно съжаление обаче и Валентино Роси, и Ники Хейдън се представиха повече от посредствено в първите свободни тренировки, като “Доктора” даде седмо време с пасив от близо 1.8 секунди, докато американецът зае деветата позиция.

Ето и класирането след днешната сесия:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 1:21.424
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.074
3. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.405
4. Бен Спийс Ямаха  + 0.515
5. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 1.181
6. Кал Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 1.245
7. Валентино Роси Дукати  + 1.792
8. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 1.825
9. Ники Хейдън Дукати  + 1.886
10. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 2.113